Turismul din Grecia, grav afectat de scaderea numarului de vizitatori

Grupurile din industria turismului din Grecia au anuntat miercuri ca veniturile le-ar putea scadea cu circa 15% in acest an, afectate de accentuarea recesiunii, in contextul in care activitatea slaba din acest sezon estival afecteaza un segment cheie al economiei, relateaza Reuters, citat de NewsIn.


Previziunile, ce reprezinta o perspectiva sumbra pentru o tara in care turismul ofera unul din cinci locuri de munca si aproape o cincime din produsul intern brut (PIB), vin la o zi dupa ce banca centrala a anuntat o scaderea anuala record a cheltuielilor realizate de turistii straini in luna mai.

"Profiturile totale sunt prevazute sa scada cu circa 15% in 2009, in timp ce veniturile hotelurilor din Grecia vor scadea cu aproape 20% in acest an", a declarat Andreas Andreadis, presedintele federatiei hotelurilor din Grecia.

Andreadis si asociatia agentiilor de turism din Grecia (HATTA) au mai precizat ca numarul de sosiri ar putea scadea cu 10%.

Criza financiara mondiala afecteaza turismul din Grecia nu numai prin scaderea numarului de vizitatori, turistii preferand destinatii mai ieftine, precum Turcia, dar si prin scaderea cheltuielilor efectuate de turistii care aleg sa isi petreaca vacantele in Grecia.

"Declinul este dezastruos din punct de vedere al veniturilor", a declarat directorul HATTA, Argiro Fili. "Turistii nu mai cheltuiesc sau cheltuiesc pe servicii de calitate mai slaba".

Desi rezervarile de ultim moment au ajutat la limitarea scaderii numarului de sosiri, Fili se teme ca unele afaceri vor da faliment.

"Este o imagine ingrijoratoare", a declarat Diego Iscaro, analist in cadrul IHS Global Insight. "Scaderea semnificativa a turismului va fi unul dintre principalii factori ce va determina comprimarea economiei Greciei in 2009".

Tara cu circa 11 milioane locuitori, Grecia atrage anual circa 15 milioane turisti, in mare parte din Marea Britanie si Germania.

Dupa un deceniu de crestere economica puternica, Grecia a intrat in acest an in recesiune, criza economica mondiala afectand si comertul si sectorul constructiilor.

Parteneri : www.reklama360.ro


Sursa:
Bloombiz

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uita sa zici si prietenilor tai de aces blog.