Sezlonguri si coktailuri racoritoare, pe plaja... de la Dunare!

Sezlonguri, barci, hidrobiciclete, terenuri de tenis si de fotbal, tobogane si un cocktail sa te racoresca pe nisipul fierbinte!Nu e vorba despre plajele de lux din Mamaia, ci de noua priveliste de la malul Dunarii.



La Drobeta Turnu Severin, ierburile si gunoaiele au fost inlocuite cu o plaja despre care autoritatile, pline de mandrie, spun ca este de nivel european.

Investitia a costat peste doua milioane de euro, dar localnicii spun ca a meritat, mai ales ca nu mai au nevoie sa mearga la celalalt colt al tarii, la mare.

Distractia e in toi pana noaptea, pentru ca plaja are sistem de iluminat, iar pe margine sunt discoteci in aer liber.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.stirileprotv.ro

Agentiile de turism pierd 40 milioane euro pe litoral



Agentiile de turism nu vor mai incasa anul acesta la fel de multi bani din vanzarea sejururilor pentru litoral ca anul trecut, chiar daca aproape 90% dintre acestea sunt vandute prin operatori.


In 2008, incasarile agentiilor de turism au ajuns la 350 milioane de euro, iar valoarea medie a unui sejur a fost de 250 de euro, informeaza Evenimentul Zilei.

Pe langa acestia, alti 40 de milioane de euro au reprezentat pachetele turistice vandute strainilor, fara a mai pune la socoteala turismul la negru.

Daca anul trecut 1,4 milioane de turisti romani au invadat plajele, semnele de anul acesta ii ingrijoreaza pe operatorii din domeniu.

Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), declara recent ca gradul de ocupare a unitatilor de cazare de pe litoral in luna iunie a fost cu 20% mai mic fata de anul trecut, insa se asteapta la o revenire in urmatoarele doua luni.

In iunie, numarul persoanelor care au cumparat pachete turistice de la agentia Paralela 45 a scazut, dar incepand cu aceasta luna se observa o revigorare a vanzarilor.

"Ca numar de oameni, la noi in iunie au fost cu 30% mai putini fata de aceeasi luna a anului trecut.

Din 6-7 iulie, am observat ca numarul persoanelor care cumpara a inceput sa creasca si speram sa fie doar cu 10% mai putini fata de nivelul lunii iulie din 2008.

Pentru luna august ne asteptam la o stagnare", a declarat pentru Gandul directorul agentiei, Alin Burcea.

In ceea ce priveste vanzarile pentru destinatiile externe, numarul de clienti s-a redus cu 20%.

Daca la agentia Perfect Tour vanzarile pentru sejururile externe stagneaza, in ceea ce priveste litoralul, se pare ca numarul celor care au decis sa-si petreaca concediul in Romania a crescut.

"Pentru litoral, anul acesta se observa o crestere de 5-10% maxim, dar si preturile sunt mai mici fata de anul trecut.

Spre exemplu, costul pentru sase nopti la un hotel de trei stele din Mamaia, cu toate mesele incluse, porneste de la 436 de lei/persoana", ne-a declarat Tatiana Buludica, directorul de marketing al agentiei.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa: Bloombiz

Infrastructura, principala problema a turismului balnear


Principala problema a turismului balnear este infrastructura, atat in ceea ce priveste unitatile de agrement, cat si infrastructura de transport, dar acest tip de turism are de suferit si din cauza lipsei de promovare, a afirmat, joi, presedintele Organizatiei Patronale din Turismul Balnear, precizeaza NewsIn.


Reprezentati ai Ministerului Turismului, ai asociatiilor si patronatelor din turism au participat, joi, la o masa rotunda in care au dezbatut problemele turismului balnear si au incercat sa gaseasca solutii.

Turismul balnear sufera de pe urma unei lipse de promovari a institutiilor care ofera acest tip de turism.

"In turismul balnear, avem un personal imbatranit, la varsta senectutii. Gasesti foarte greu medici balneologi", a precizat Radulescu.

O alta problema identificata se refera la diluarea conceptului de "spa&wellness", care a fost preluat de foarte multe hoteluri, care nu insa au decat o sauna sau o piscina.

Pe langa toate acestea, exista o lipsa de promovare a turismului balnear chiar din partea autoritatilor, dar si a unui program coerent de dezvoltare.

"Ungurii au avut un program de dezvoltare a turismului balnear pe 20 de ani, urmarit prin patru legislaturi", a afirmat Radulescu.

Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, si Nicu Radulescu au declarat ca una dintre solutiile pe care intentioneaza sa o adopte pentru salvarea acestui domeniu este lansarea unui program similar "Litoralului pentru toti", dar numai pentru segmentul balnear.

In plus, se va semna un parteneriat intre asociatiile de promovare a turismului si patronate, pentru promovarea turismului balnear.

De asemenea, in luna octombrie va aparea pe piata un "ghid medical balnear", care sa cuprinda toate unitatile balneo din tara, precum si recomandarile pentru tratament.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa: Bloombiz

Ministerul Agriculturii suspenda acordarea primelor de vacanta


Ministerul Agriculturii suspenda incepand cu luna iulie acordarea primelor de vacanta ce trebuiau alocate functionarilor publici din cadrul ministerului din cauza necesitatii finaciare de sustinere a agriculturii intr-un an de criza, a declarat pentru NewsIn, Miron Moldovan.


"Ministerul Agriculturii trebuie sa ia aceasta masura tinand cont de constrangerile bugetare si de necesitatile financiare de sustinere a agriculturii intr-un an de criza ca acesta si suspenda, deocamdata, plata primelor de vacanta", a declarat secretarul general al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Miron Moldovan.

Potrivit acestuia, circa 12.500 de funtionari publici, salariati din aparatul propriu si din structurile ministerului, au dreptul la o prima de vacanta, in medie, de circa 1.000-1.500 lei.

"S-au acordat prime, insa nu foarte multi si-au luat concediu pana in prezent. Cei mai multi si-ar fi luat incepand cu luna iulie", a adaugat Moldovan.

Ministrul dezvoltarii rurale si locuintei, Vasile Blaga, a declarat miercuri pentru NewsIn ca a suspendat plata primelor de vacanta in acest an, dar ar putea fi obligat sa le achite la finalul anului prin decizii ale instantei.

Acesta a precizat ca in decembrie 2008, in urma unor hotarari judecatoresti, ministerul a fost obligat sa achite integral angajatilor primele de vacanta aferente anilor 2001-2008.

De asemenea, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) a achitat aproximativ 1,5 milioane de lei pentru primele de vacanta, din totalul de 3,2 miloane de lei disponibili pentru 2009, insa de miercuri (8 iulie - n.r) a sistat plata acestora.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa: Bloombiz

Strainii fac bani frumosi la noi si se simt liberi!

Situatie paradoxala. In timp ce tinerii romani fac tot ce le sta in putinta sa fuga din tara lor, din ce in ce mai multi straini se simt aici mai bine decat acasa.




Multi si-au lasat birourile cu pretentii de la Paris si spun ca la noi fac bani frumosi si se simt mai liberi. Conform unui studiu, nici nu au cheltuieli prea mari pentru ca Bucurestiul a devenit una dintre capitalele ieftine din zona centrala si de est a Europei.

Pe Sebastien Even l-am gasit "jucandu-se" cu motorul pe camp, asa cum ii place sa spuna. Acest francez cu origini engleze a venit sa le construiasca romanilor case ecologice, iar acum simte poate cel mai acut efectele crizei. Totusi nu se sperie si in niciun caz nu ar vrea sa plece. S-a instalat departe de tumultul orasului, la Saftica, si spune ca nu ar da pe nimic acest colt de rai.

Ca el sunt multi. Pentru strainii cu simtul aventurii, Romania nu este haosul pe pamant, ci locul unde se pot elibera.

Frederic este consilier juridic la o firma de turism si are propria firma de consultanta pe probleme de legislatie europeana. Din cand in cand, preda si drept european la Sibiu, iar intre toate aceste activitati practica foarte serios ciclism.

Mai toti strainii veniti in tara mai intai ca turisti au simtit potentialul de afaceri si au hotarat sa riste. Stephan Barbe a preferat sa inchida salonul de infrumusetare pe care il avea in Franta si a deschis unul la Bucuresti.

De altfel, studiile confirma ca viata pentru straini in Romania este mai ieftina fata de anul trecut. Capitala ocupa azi locul 107 intr-un top al celor mai scumpe 147 orase din lume, mult dupa Viena, Atena, Praga ori Sofia.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.stirileprotv.ro

Romania simply surprising






Romania si secretele ei..... :


Aflata la rascrucea civilizatiilor, daruita cu o natura armonioasa, România a adus fiinta sa specifica in concertul istoriei si culturii universale, stand marturie unei istorii pe cat de framantate pe atat de glorioase. Negresit, istoria românilor este parte a istoriei europene, si poate una dintre cele mai pline de evenimente.
Aidoma celorlalte popoare romanice, poporul român a aparut in istorie in mileniul intii al erei noastre, si a ramas, fara intrerupere, in acelasi spatiu geografic, din timpuri stravechi si pana in prezent. Acesta este pamantul pe care la inceputul mileniului doi i.e.n., au poposit stramosii sai, de obarsie tracica.
Astazi, românii sunt singurii urmasi ai lumii romane rasaritene, iar limba lor, impreuna cu spaniola, franceza si italiana, este una dintre principalele limbi de sorginte latina. Poporul român, prin insasi numele sau român, (provenind din latinescul romanus) venereaza pana in clipa de fata Pecetea Romei, o amintire ce va dainui prin numele adoptat de statul natiune România. Poporul român este o insula de romanitate intr-o mare de popoare slave si ugro-finice, intr-o zona bantuita vreme de mai bine de un mileniu de toate valurile migratoare cunoscute de Europa.
De credinta crestin-ortodoxa, românii au trait incapand cu Evul Mediu si pana in timpurile moderne in trei principate invecinate, de sine statatoare: Tara Româneasca, Moldova si Transilvania. Cu toate ca s-au aflat in calea marilor campanii de cucerire duse de Imperiul Otoman, Imperiul Tarist si Imperiul Habsburgic, românii si-au pastrat entitatea statala, credinta si civilizatia, in vreme ce regatele invecinate, cum ar fi Bizantul, Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Polonia, au disparut de pe harta Europei.
Ulterior, in 1859, cand aceiasi mari si puternici vecini li s-au aratat ostili si le-au declarat fatis aceasta adversitate, românii au reusit totusi sa infaptuiasca unitatea nationala, proces definitivat in anul 1918.
La sfarsitul primului razboi mondial, visul nutrit de veacuri - cel al reunificarii tuturor românilor in interiorul unui singur stat-natiune- devine realitate, fiind obtinut cu pretul a mai mult de 800.000 de vieti. Cele doua decenii de cert progres economic si reala afirmare politica si culturala, care au urmat au fost brusc curmate indata dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, in anul 1940, cand o treime din ssuprafata si populatia tarii este desprinsa de trupul ei. In 1945, dupa 4 ani de razboi si 700.000 de vieti pierdute, traditiile democratice ce au dainuit (cu toate imperfectiunile inerente) vreme de un secol, sunt infrante de trupele sovietice si de impunerea fortata a regimului comunist.
Sperantele trezite in anii 1960-1968 de relaxarea de modelul sovietic, sunt repede infirmate prin venirea la putere a celui mai asupritor si absurd regim totalitar - cel al dictatorului Nicolae Ceausescu. Acestui regim i se va pune capat prin revolutia din decembrie 1989, care incheie golul istoric trait de România vreme de 45 de ani, si inaugureaza o fila noua in istoria contemporana a României. Acum sunt create conditiile pentru desprinderea definitiva de regimul comunist si trecerea la restaurarea societati democratice bazate pe multipartitism si economie de piata. Desprinderea ireversibila de trecutul totalitar a fost marcata de mai multe etape semnificative: adoptarea Constitutiei la 21 noiembrie 1991, alegeri legislative si prezidentiale libere (mai 1990 si septembrie 1992).

Ce atata mare? Domnite sexy, la piscinele din apropierea Brasovului



Turistii care au cautat in week-end racoarea la munte s-au inghesuit la piscine. Au asteptat rabdatori la coada si o jumatate de ora. A meritat, spun barbatii care si-au putut clati privirea cu trupurile bronzate si apetisante ale domnisoarelor.

Cei mai curajosi dintre calatori au preferat sa se sclade direct in rau, pe Valea Cerbului.

Altii au incins gratarele. Ori au facut putina miscare catarandu-se pe stanci sau au jucat fotbal.

Spre seara, toata lumea a impachetat si a pornit spre casa.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.stirileprotv.ro

Fondurile europene ne pot rezolva problema drumurilor din Romania.




Toti cei care s-au plimbat prin padure stiu ce este un drum forestier: o fasie denivelata de pamant batatorit, pe care este aproape imposibil sa circuli atunci cand ploua.

Nimic mai adevarat, pot spune locuitorii unei comune din Satu Mare. Pentru ei, drumul forestier inseamna asfalt, si inca unul turnat cu bani europeni.

Locuitorii comunei Vama se ocupa in primul rand cu exploatarea lemnului, dar sperantele lor sunt legate si de turism. Insa singura legatura cu drumul national Oradea-Sighetul Marmatiei este un drum forestier. Asa ca primaria a reusit sa obtina bani din fonduri europene pentru a asfalta 7 kilometri de drum forestier.

Pregatirea proiectului a durat doi ani; inca 8 luni a durat amenajarea drumului. Primarul incearca acum sa obtina bani europeni si pentru introducerea canalizarii in comuna.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.stirileprotv.ro

Vacanta de lux! 5000 de euro, zece zile, pe litoralul romanesc




Exista oferte de vacante de lux, pe litoralul romanesc, in care gazdele se dau peste cap numai sa indeplineasca toate dorintele clientilor. Multi insa nu-si vor permite niciodata un asemenea concediu, care trece si de 5.000 de euro.

Daca visati la servicii de exceptie pe litoralul nostru, trebuie sa va verificati bine conturile. Asta pentru ca este vorba despre locuri printre cele mai scumpe. Sunt hoteluri de cinci stele, cu oferte si servicii destinate celor care isi permit sa cheltuiasca multi bani pentru un concediu de lux pe litoralul romanesc.

Cazarea costa enorm. La fel si mancarea. Daca adaugam si serile din cluburile scumpe, unde rezervarea unei mese poate costa pana la 1.000 de euro, suma se dubleaza. Si n-am socotit cumparaturile sau cheltuielile suplimentare, pentru alte capricii de vacanta.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.stirileprotv.ro

Hotelierii n-au clienti decat in week-end, iar asta nu ii va ajuta sa supravietuiasca. Asa ca s-au hotarat, ca niciodata, sa reduca tarifele cu 10%, i




Hotelierii de la malul marii se gandesc cu groaza la momentul bilantului din toamna. Potrivit estimarilor, pana acum sunt inregistrati cu 30% mai putini turisti decat in luna iunie a anului trecut.

Simtind ca romanii nu mai au bani, multe hoteluri au pastrat preturile din 2008, in speranta ca oamenii vor veni la mare. Dar nici macar asta nu a functionat, asa ca administratorii au hotarat sa mai scada tarifele cu 5-10%. Intr-o saptamana, cand vom intra in varf de sezon, era programata o marire a preturilor, dar acum hotelierii se gandesc sa renunte la ea, ca sa nu-si taie singuri creanga de sub picioare.

Pana si turistii observa ca plaja nu mai e la fel de aglomerata. Nu se plang de preturi, dar sunt de parere ca pentru conditiile oferite, tarifele la cazare ar trebui sa fie totusi mai mici. Acum, hotelierii se bazeaza doar pe turismul de weekend si trag din rasputeri de preturi, ca sa-i atraga pe oameni pe plaja si in timpul saptamanii.

Preturile la cazare variaza de la o statiune la alta si sunt cuprinse intre 150 de lei la un hotel de 2 stele, pana la 800 de lei la un hotel de 5 stele. Bineinteles, exista si alternative, cum ar fi cazarea in apartamentele in regim hotelier, care nu costa mai mult de 50 de lei de persoana sau chiar in campinguri, cu 20 de lei pe noapte.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.stirileprotv.ro

Accor: Tichetele de vacanta vor avea un "demaraj lent" in 2009


Accor Services, cel mai mare emitent de tichete de servicii din Romania, considera ca aceste instrumente vor avea un "demaraj lent" in acest an.

Compnia a emis pana in prezent tichete de vacanta in valoare de circa 1 mil. euro catre mai mult de 150 de companii

"In anul 2009, estimam un demaraj lent pentru tichetele de vacanta, fiind vorba de un sistem nou introdus in Romania, intr-un context economic dificil", a declarat Iulian Alexe, director de marketing al Accor Services.

"In sectorul privat, aproximativ 10% din companiile care folosesc deja alte tipuri de tichete si-au exprimat interesul de a utiliza si tichete de vacanta, insa contextul economic impinge luarea unor decizii concrete de catre majoritatea companiilor angajatoare catre trimestrul 4", a mai spus Alexe.

Companiile solicitante au fost obligate sa isi majoreze capitalul social cu 1 mil. euro pentru a fi autorizate sa emita tichete de vacanta.

Accor a lansat si un serviciu online de localizare a pensiunilor, hotelurilor si agentiilor de turism care accepta plata cu tichete de vacanta, ticketvacanta.ro. Accor pot utiliza tichetele in peste 500 de unitati afiliate: pensiuni, hoteluri si agentii de turism.

"Credem in dezvoltarea tichetelelor de vacanta, in anii urmatori", a spus Alexe.

Tichetele de vacanta sunt platite integral de companiile angajatoare, din fonduri proprii. Acestea pot fi acordate salariatilor de catre orice categorie de angajator, atat companii private, cat si institutii publice.

Tichetele de vacanta sunt deductibile si scutite de taxe si impozite in limita sumei de 3.600 de lei anual, per salariat, reprezentand echivalentul a 6 salarii minime brute.

Parteneri www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

SIF3 a investit 12 mil. euro in renovare si modernizarea a doua hoteluri de pe litoral romanesc


Compania hoteliera THR Marea Neagra (EFO), controlata de SIF Transilvania (SIF3), relanseaza in acest week-end doua ansambluri hoteliere in statiunile Eforie Nord si Saturn, in urma unei investii de modernizare in valoare de 12 milioane de euro.
Bran-Brad-Bega din Eforie Nord, care va fi relansat oficial pe 10 iulie, este un complex hotelier care acum doi ani cand a fost inchis pentru renovare completa si modernizare, era clasificat la doua stele. Acum dispune de 186 de camere si 33 de apartamente, la care se adauga o sala de conferinte de 100 de locuri, doua restaurante si un centru SPA.

Lucrarile de modernizare au fost finantate de catre SIF Transilvania, care controleaza compania THR Marea Neagra si au insumat aproximativ sase milioane de euro.

Tot sase milioane de euro a investit THR Marea Neagra si in lucrarile de modernizare de la hotelul Cleopatra, din Saturn, reclasificat tot la patru stele si redeschis de THR Marea Neagra pe 26 iunie.
Societatea THR Marea Neagra administreaza 34 de hoteluri pe categorii de confort intre 1* si 4*, in cinci statiuni aflate pe tarmul Marii Negre, respectiv Eforie Nord, Eforie Sud, Venus, Saturn si Neptun.

Locurile de cazare din aceste hoteluri sunt contractate clientului final de catre agentia Transilvania Travel, cel mai mare touroperator de turism intern din Romania, fie prin agentiile proprii, fie prin cele circa 600 de agentii partenere din tara.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro

Agentia Eximtur : Vanzarile au scazut cu cca. 25% in prima jumatate a anului.


Agentia de turism Eximtur a inregistrat in primele sase luni ale anului o scadere a vanzarilor cu circa 25% si o diminuare a cifrei de afaceri cu aproximativ 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a declarat directorului general al agentiei, Lucia Morariu.

"Vanzarile pentru destinatiile interne au scazut in primele sase luni ale anului cu circa 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pe destinatiile externe vanzarile s-au diminuat cu apoximativ 25%. Cifra de afaceri s-a redus cu 20% fata de nivelul inregistrat in semestrul intai al anului trecut.
Speram sa nu inregistram o diminuare mai accentuata pana la finalul anului, in conditiile in care in piata vor fi scaderi ale afacerilor si de 40-45%", a declarat Morariu, citata de NewsIn.

Cea mai vanduta destinatie interna a agentei este si in acest an litoralul Marii Negre, cu toate ca nivelul vanzarilor pe statiuni poate ajunge si la minus 46%. Este cazul statiunii Saturn, unde nivelul vanzarilor din primele sase luni ale anului este la 56% din cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. "Aici ( in Saturn, n.r) a fost o politica foarte gresita a preturilor pe care am reusit sa o corectam in cele din urma prin introducerea de oferte speciale. In aceasta statiune sunt, de altfel, si foarte multe unitati hoteliere foarte ieftine in care nu s-au facut investitii pentru renovare", a explicat directorul agentiei Eximtur.

Scaderi al vanzarilor s-au inregistrat si pe statiunile Costinesti (-25%), Eforie Nord (-14%), Mangalia (-21%) si Olimp (-25%). Ceva mai bine au mers vanzarile de pachete turistice pentru statiunile Mamaia, unde s-a inregistrat o scadere de doar 7%, Jupiter, unde s-a inregistrat o stagnare la nivelul aceleiasi perioade a anului trecut, si Eforie Sud, unde vanzarile de sejururi au crescut cu 14 procente.

Porivit datelor Eximtur, foarte slab au mers in primele sase luni ale anului vanzarile pentru Poiana Brasov si Valea Prahovei, unde scaderile au fost de 86%, respectiv 52%. Explicatia pentru scaderile drastice este pusa de oficialul Eximtur pe seama deschiderii unor noi unitati hoteliere in alte statiuni si a reorientarii cleintilor spre alte destinatii mai ieftine sau pe faptul ca romanii din vestul tarii prefera Austria pentru turismul montan pentru ca este mai ieftina si ofera serviicii mai bune.

Agentia condusa de fostul secretar de stat pe turism, Lucia Morariu, a inregistrat insa vanzari crescute pentru statiuni precum Bran (+35%), Busteni (+74%), Calimanesti Caciulata (+24%) sau Slanic Moldova (+34%).

Vanzarile pe turismul balnear au variat in functie de statiune, neinregistrandu-se o tendinta unitara. Astfel, chiar daca vanzarile pentru Baile Herculane au scazut cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele pentru Baile Felix inregistreaza o usoara crestere, de 7%.

Potrivit reprezentantului Eximtur vanzarile de pachete turistice pentru destinatiile externe au scazut in primul semetru al anului cu circa 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In continuare, Turcia ramane cea mai cautata destinatie externa, vanzarile de pachete turistice reprezinta 27% din totalul vanzarilor agentiei clujene pe destinatii din afara tarii.

Grecia este destinatia care a adus in acest an o crestere a vanzarilor cu circa 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut datorita serviciilor de chartere catre insule, in principal catre Paralia Katerini si Halkidiki, si a pachetelor individuale. Topul celor mai vandute destinatii externe oferite de Eximtur in acest an este completat de Spania si Croatia, chiar daca pentru ambele destinatii s-au inregistrat scaderi ale vanzarilor cu 25%, respectiv 35%.

Si pachetele vandute pentru Bulgaria si Austria au fost in acest an cu circa 40%, respectiv 22% mai putine fata de anul trecut. "Vanzarile pentrru Austria vor creste insa, deoarece in sezonul toamna - iarna este principala destinatie de schi a romanilor din Vestul tarii", a precizat Morariu.

Eximtur a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 40,5 milioane euro, in crestere cu 15% fata de anul precedent.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro

Rutele interne : Gaura de aer sau gura de oxigen pentru operatorii aerieni?


Rutele interne, pana de curand o pasare rara pe piata locala de aviatie, incep sa fie din ce in ce mai prezente in portofoliul companiilor aeriene, atat traditionale, cat si low-cost. Astfel, anul trecut nu mai putin de 650.000 de pasageri au zburat pe aceste destinatii, conform datelor furnizate de Tarom.

Potential neexploatat


Principalele fundamente ale acestei tendinte sunt inasprirea concurentei pe traficul international, suprafata mare pe care o are Romania, dezvoltarea din punct de vedere economic a altor orase in afara Bucurestiului, dar si traficul de tranzit.

„Chiar daca anul 2009 va fi unul foarte dificil pentru industria aviatica la nivel global si va afecta implicit si segmentul de zboruri interne care estimam ca va ramane la nivelul anului trecut, aceasta nisa este una cu pontetial. Sa nu uitam ca Romania este doar la inceputul drumului sau in UE, iar traficul intern ar trebui sa urmeze cursul ascendent al cresterii economice si implicit al puterii de cumparare”, a declarat, pentru Wall-Street, Ruxandra Brutaru (foto), directorul general al Tarom.

Operatorul Wizz Air recunoaste potentialul acestei piete pentru viitor, chiar daca nu este una dintre prioritatile sale pe piata din Romania. „Concret, rutele interne nu reprezinta un element de baza in activitatea companiei noastre in Romania, dar vom avea in vedere orice oportunitate care se va ivi, fiind o piata inca neexploatata suficient”, a declarat Natasa Kazmer, directorul de comunicare al companiei.

Chiar daca in urma cu ceva timp Blue Air declara ca dezvoltarea segmentului intern ar necesita o investitie prea mare in nave cu o capacitate redusa (60-70 de locuri), operatolul low-cost si-a schimbat strategia. “Anul acesta am decis sa relansam acest segment prin introducerea, incepand din 15 iulie, a rutei Suceava – Cluj - Napoca”, a declarat Adrian Ionascu, directorul general al Blue Air.

Tarom, mai mult de trei sferturi din piata interna


Compania aeriana nationala Tarom ramane liderul rutelor interne cu o cota de piata de 78% la sfarsitul primului semestru al anului 2009, in crestere cu 3% fata de perioada similara a anului precedent, conform datelor furnizate de companie. In perioada ianuarie-mai a acestui an, 182.466 pasageri au calatorit cu Tarom pe cursele domestice, in timp ce anul trecut compania aeriana a transportat 474.401 pasageri pe intern.

„Tarom opereaza in prezent 139 curse/saptamana catre Timisoara, Cluj, Iasi, Oradea, Suceava, Baia Mare, Bacau, Sibiu, Targu Mures, Satu Mare si Constanta”, a declarat directorul general al companiei aeriene.

Daca multe dintre destinatii reprezinta rute traditionale, cu o vechime de zeci de ani, Tarom are si curse noi, introduse in urma cu doar o luna, Bucuresti – Constanta si Cluj – Constanta. „Cel mai ridicat grad de ocupare este inregistrat pe cursele dinspre Bucuresti spre Cluj, Timisoara, Iasi, Oradea si Baia Mare”, adauga Brutaru.

Gradul mediu de ocupare ale aeronavelor Tarom pe cursele domestice a fost in 2008 de 69%, mai mare decat cel inregistrat pe cursele regulate externe, care a fost de 61%. “Sezonalitatea traficului este redusa pe cursele interne. Fiind un trafic majoritar de afaceri se observa usoare scaderi in luna august si in perioada Sarbatorilor”, spune sefa Tarom.

“Traficul Tarom pe cursele interne este majoritar de afaceri. Exista, desigur, si trafic de tip leisure. O parte din traficul pe rute interne este si trafic de conexiune, catre sau dinspre destinatiile externe ale companiei”, mai spune Brutaru.

Veniturile din curse domestice reprezinta 7,77% din totalul veniturilor Tarom, si 9,77% din veniturile de operare.

Pentru destinatiile interne, compania nationala de transport aerian foloseste in principal flota de 7 aeronave ATR 45 cu o capacitate de 48 locuri si 2 aeronave ATR 72 cu o capacitate de 68 locuri, dar si celelalte aeronave din flota (Boeing, Airbus), in functie de necesitatile pietei.

Cele mai mici tarife practicate de Tarom pentru destinatiile interne sunt de 24 euro plus taxele de aeroport, care difera in functie de destinatie. Aceste tarife sunt practicate atat pe rutele nou introduse Bucuresti - Constanta si Cluj – Constanta, cat si pe unele dintre rutele interne operate traditional.

Operatorii low-cost isi intetesc prezenta pe piata domestica


Daca in anii trecuti companiile aeriene cu tarife scazute se declarau dezinteresate de acest segment, odata cu criza economica, dar si pe fondul cresterii concurentei pe extern, acestia isi arata interesul pentru aceasta nisa.

Astfel, operatorul aerian low-cost Blue Air va incepe sa opereze din 15 iulie un nou zbor intern, Suceava - Cluj-Napoca, pe care va opera 6 curse saptamanale tur-retur.

Acesta este cel de-al treilea zbor intern efectuat de Blue Air, dupa Bucuresti - Arad, introdus in martie 2008, si Bucuresti – Sibiu, inaugurat in iunie 2008.

“Avem in vedere si dezvoltarea altor curse interne, in special in partea Moldovei”, a declarat seful Blue Air.

Un alt jucator important de pe piata locala de low cost, My Air, si-a aratat nu de putin ori interesul pentru piata de zboruri domestice. “2009 va fi primul an in care My Air va efectua si curse interne, inca nu ne-am decis care vor fi destinatiile, insa cu siguranta vom cauta curse noi, care nu sunt in portofoliul concurentilor nostri”, a declarat, pentru Wall-Street, Antonio Iervolino, country manager My Air Romania, care adauga ca va ataca acest segment cu preturi mai reduse decat concurenta pentru a castiga cat mai repede cota de piata.

Pe aceste rute, compania de origine italiana va zbura cu aeronave mai mici, de pana la 100 de locuri.

Chiar daca isi propune sa termine acest an in fotoliul de lider al pietei autohtone de low cost, Wizz Air sta inca in expectativa atunci cand vine vorba despre acest segment de piata.

Dupa ce in februarie 2008 a introdus prima cursa interna low cost din Romania, la nici un an de la operare Wizz Air a renuntat la aceasta destinatie. “Un grad de ocupare de sub 50% din cauza operarii acestui zbor cu avion prea mare pentru cursele interne, un Airbus A320 (singurul tip de aeronava din flota Wizz Air) cu 180 de locuri, a fost motivul principal de renuntare la aceasta destinatie”, a declarat directorul de comunicare al companiei.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro

"Memorialul" Michael Jackson a adus venituri din turism evaluate la 4 mil. $


Impactul ceremoniei memoriale Michael Jackson asupra economiei orasului Los Angeles este evaluat la circa 4 mil.$, incasari care se traduc in tarifele de cazare, note de plata la restaurante si vanzari de suveniruri, relateaza L.A Times.

"Magnitudinea acestui eveniment este de 10 pana la 100 de ori mai mare decat al oricarui alt eveniment din oras", a spus John Kelly, directorul general al hotelului Holiday Inn, amplasat vizavi de arena Staples Center, unde a avut loc ceremonia de comemorare.

Toate cele 195 de camere ale hotelului au fost rezervate la doua zile de la anuntul ca ceremonia va avea loc la Staples Center, a declarat Kelly.

Si in cazul hotelului Hilton din Los Angeles s-a inregistrat o crestere a gradului de ocupare la peste 80%, fata de 60% cat este in mod normal in aceasta perioada a anului.

Parteneri www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Un complex hotelier va fi redeschis in Eforie Nord, dupa o investitie de 6 mil. euro

THR Marea Neagra va redeschide vineri complexul hotelier Bran-Brad-Bega din Eforie Nord, dupa un proces de modernizare in care s-a investit circa 6 mil. euro, a anuntat compania.

In urma amenajarilor, complexul este clasificat la 4 stele, fata de 2 stele inainte.

Bran-Brad-Bega din Eforie a fost inchis pentru renovare si modernizare acum 2 ani. Hotelul dispune de 186 de camere si 33 de apartamente, la care se adauga o sala de conferinte de 100 de locuri, doua restaurante si un centru spa.

Aceasta este al doilea hotel de 4 stele din portofoliul companiei, dupa ce in urma cu 2 saptamani s-a redeschis si hotelul Cleopatra din Saturn, care dupa modernizare a trecut de la o stea la 4 stele.

Investitia in modernizarea hotelului din Saturn s-a situat tot in jurul a 6 mil. euro.

Lucrarile de modernizare au fost finantate de catre SIF Transilvania, care controleaza compania THR Marea Neagra.

Societatea THR Marea Neagra administreaza 34 de hoteluri pe categorii de confort intre 1 stea si 4 stele, in 5 statiuni aflate pe tarmul Marii Negre, respectiv Eforie Nord, Eforie Sud, Venus, Saturn si Neptun.

Parteneri www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Air France-KLM, in picaj pentru a sasea luna consecutiva

Air France-KLM, cea mai mare companie aviatica din Europa, a raportat un declin de 6,4% al traficului de pasageri in luna iunie, in ciuda unei scaderi de 5% a capacitatii de zbor.

Gradul de incarcare al aeronavelor s-a diminuat moderat, cu doar 1,1%, pana la 80,3%. In luna iunie compania franco-olandeza a transportat 6,4 milioane pasageri, in declin cu 7% fata de iunie 2008.

In aceste conditii, operatorul aerian a atins, in iunie, a sasea luna consecutiva de scadere atat a traficului de pasageri cat si in ceea ce priveste gradul de ocupare.

Cel mai mare declin a inregistrat-o piata asiatica, unde traficul de pasageri a scazut cu 10,8%, in ciuda unei reduceri drastica a capacitatii de zbor, de 8,1%. Gradul de ocupare s-a redus cu 2,4%, pana la 80,9%.

Reteaua europeana a Air France KLM a raportat cu declin de 6,8% al traficului, pe fondul unei diminuari de 3,9% a capacitatii.

Trafiul de marfuri si-a incetinit scaderea de la inceputul anului si s-a redus cu doar 0,4% in iunie.

Air France-KLM nu este singura companie aviatica care se confrunta cu scaderi anul acesta. Conform estimarilor IATA (Asociatia Internationala pentru Transport Aerian), pierderile companiilor aeriene din toata lumea s-ar putea ridica in 2009 la 9 miliarde dolari, aproape dublu fata de estimarile anterioare.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro

Pasagerii Companiei Aeriene Ryanair care accepta sa stea in picioare ar putea calatori gratis. :)


Mai rau decat cu AUTOBUZUL...........

Pasagerii Ryanair ar putea calatori gratis daca vor accepta sa stea in picioare sau pe scaune de bar, in cazul curselor cu o durata mai mica de o ora si jumatate, a declarat Michael O'Leary, presedintele companiei cu tarife scazute.

Conform acestuia, oficialii Ryanair analizeaza eliminarea scaunelor din spatele avioanelor, pentru anumite curse, de durata scurta, anunta Sky News.

"Am putea renunta la ultimele cinci sau sase randuri de scaune si sa spunem pasagerilor: Vreti sa stati in picioare? Daca da, puteti calatori gratis", a declarat O'Leary.

Operatorul low cost a cerut Boeing sa analizeze posibilitatea de a adapta avioanele sau sa livreze o noua flota, adaptata pentru transportul in picioare al pasagerilor.

Ryanair a inceput sa opereze pe piata din Romania la inceputul lunii aprilie 2008 pe ruta Arad - Milano, care a fost urmata pe 18 aprilie 2008 de cursa Constanta - Pisa, cu o durata de 1 ora si jumatate.

Compania aeriana irlandeza s-a retras de pe aeroportul din Arad pe 31 iulie 2008 din cauza unor neintelegeri cu Consiliul Judetean Arad.

Incepand din aprilie 2009 compania irlandeza opereaza si doua curse saptamanale Constanta - Bologna si retur.

Ryanair efectueaza zboruri in toata Europa, cu un numar de 60 de milioane de pasageri anual.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro

Studiu GfK: Doar 40% dintre romani mai vizeaza la o vacanta anul acesta.


Obiceiurile de vacanta ale romanilor legate de destinatii si transport nu se modifica semnificativ in acest an, in jur de 40% dintre romanii cu varste peste 15 ani urmand sa plece in concediu anul acesta, conform unui studiu GfK.

Cei care pleaca in concediu beneficiaza in medie de doua saptamani si jumatate libere pe an, iar lunile iulie si august reprezinta cea mai des aleasa perioada pentru petrecerea vacantei, se mai arata in studiul GfK.

In topul destinatiilor de vacanta, malul romanesc al Marii Negre ocupa primul loc. Desi cei mai multi aleg Romania pentru petrecerea concediului, cand vine vorba de a calatori in strainatate, Turcia, Italia, Grecia si Spania sunt, atat in 2008, cat si in 2009, cele mai vizitate destinatii.

In Romania sau in alta parte a lumii, statiunile aflate la malul marii sunt considerate cele mai atractive. fiind alese de 39% dintre cei care isi iau vacanta si anul acesta.

De asemenea, muntele reprezinta un punct de atractie pentru 22% dintre persoanele care au concediu, in special pentru cei din Dobrogea si Bucuresti.

Potrivit studiului, 13% dintre romani nu s-au decis inca unde vor petrece vacanta, iar 20% stiu sigur ca vor sta acasa deoarece situatia financiara nu le permite o alta optiune.

Concediul este un nou prilej pentru a fi aproape de familie, aceasta fiind "partenerul" preferat de vacanta pentru mai mult de jumatate dintre romani. Prietenii si colegii sunt si ei alesi de catre 22% dintre persoanele care-si iau concediu, in special de cei cu varste pana in 24 de ani, pe cand a merge in vacanta singur nu este o optiune pentru cei mai multi, doar 6% optand o astfel de varianta.

Masina, personala sau a prietenilor, reprezinta principalul mijloc de transport ales pentru a ajunge la destinatiile stabilite, peste jumatate optand pentru aceasta modalitate.

Trenul si autocarul sunt luate in considerare intr-o mai mica masura ca optiuni de deplasare, fiind folosite de 20% dintre cei care intentioneaza sa plece in concediu, in timp ce avionul este ales de 9%. Proportia celor nehotarati inca asupra variantei de transport ajunge la 17%, potrivit companiei de consultanta.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro

Ministerul Turismului promoveaza Romania la festivalul Food Culture din Strasbourg


Romania participa cu stand propriu, in calitate de invitat, la Festivalul "Food Culture", care se desfasoara in perioada 2-12 iulie 2009, la Strasbourg.

In cadrul discutiilor dintre oficialii romani si cei alsacieni s-a luat in calcul si inaugurarea unui zbor direct Bucuresti-Strasbourg.

La inaugurarea standului s-au degustat preparate culinare romanesti si au avut loc demonstratii ale artizanilor prezenti (incondeiere de oua, pictura naiva, impletituri din papura si broderii traditionale), a anuntat Ministerul Turismului.

Sorin Munteanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Turismului si Roland Ries, primarul orasului Strasbourg, au discutat despre dezvoltarea relatiilor turistice intre regiunea Alsacia si Romania. Partea alsaciana poate dezvolta o colaborare cu partea romana in baza unor programe turistice de succes cum ar fi Drumul Vinului si statiunile de sporturi de iarna familiale, precum si prin pregatirea personalului din turism.

Cu ocazia deschiderii, Sorin Munteanu a avut convorbiri cu Jean-Louis Hoerle, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Strasbourg.

Partea alsaciana si-a exprimat interesul cu privire la infiintarea unui zbor direct saptamanal intre Bucuresti si Strasbourg. In acest sens, o delegatie a Camerei de Comert si Industrie Strasbourg se va deplasa in Romania in toamna acestui an, pentru a discuta, cu sprijinul Ministerului Turismului, cu unele companii interesate (Tarom, Blue Air).

De asemenea, Munteanu a facut o vizita in localitatea germana Baden-Baden (50 km distanta de Strasbourg) unde a discutat cu Wolfgang Gerstner, primarul orasului.

Primarul din Baden-Baden si-a exprimat disponibilitatea de a analiza modalitati de a dezvolta si sprijini legaturile cu statiunea balneara romaneasca Baile Herculane, in vederea transferului de know-how in domeniu.

Totodata, s-a discutat despre posibilitatea organizarii, in anul 2010, a unui eveniment de promovare turistica a Romaniei la Baden-Baden. Cu acest prilej, se are in vedere inaugurarea unui bust al domnitorului Mihail Sturza in fata capelei ortodoxe romane construite de acesta in anul 1876.

Parteneri www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Hotelierii de pe litoral contesta unele articole din proiectul legii turismului

Hotelierii de pe litoral au declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta in statiunea Mamaia, ca sunt nemultumiti de prevederile unor articole din proiectul legii turismului, transmite corespondentul NewsIn.


Nicolae Bucovala, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, a precizat ca hotelierii au adus observatii punctuale la unele articole din lege. Una dintre acestea se refera la art. 29 litera h, prin care hotelierii sunt obligati sa protejeze bunurile turistilor si, in cazul in care bunurile au fost furate sau deteriorate, sunt obligati sa ii despagubeasca. Hotelierii cer modificarea acestui punct, in sensul in care obligativitatea sa fie redusa numai la bunurile care sunt declarate si sunt incuiate in seif-urile special amenajate.

Presedintele Asociatiei Patronale Mamaia a declarat ca a cerut ca fiecare agent economic din turism sa fie obligat sa detina cel putin o adresa de e-mail care sa fie valabila tot timpul anului.

Hotelierii sunt nemultumiti si de faptul ca ei sunt nevoiti sa deschida hotelurile de la 1 mai, dar ceilalti agenti economici nu.

"Ma refer inclusiv la infrastructura de transport. Altminteri, stiti ce se intampla. Hotelierii deschid la data de 1 mai, hotelurile sunt pline trei - patru zile, dupa care noi intram in programul Litoralul pentru toti. Turistii vin, si cand ies pe faleza sa bea o bere sau sa faca o plimbare gasesc terase si beach-baruri care sunt in lucru.

Practic, ei se plimba prin moloz si prin santiere in lucru", a spus Bucovala.

Hotelierii au trimis o adresa catre Consiliul Local Constanta, care a promis rezolvarea problemei.

Presedintele ANAT a precizat ca urmatoarea sedinta a Consiliului Consultativ din Turism va avea loc pe data de 20 iulie, pe litoral.

Ministerul Turismului (MT) anunta in mai ca lucreaza la o lege a turismului, pe care intentiona sa o depuna in Parlament pana pe 1 iulie, ulterior termenul fiind decalat pentru luna septembrie.

Parteneri : www.reklama360.ro


Sursa:
Bloombiz

Jumatate din locurile de cazare de pe litoral sunt neocupate

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Corina Martin, a declarat, marti, ca au fost inregistrati pe litoral 66.000 de turisti,ceea ce reprezinta un grad de ocupare de jumatate a locurilor de cazare din statiuni, transmite corespondentul NewsIn.


"Capacitatea de cazare a litoralului este de circa 130.000 de locuri", a precizat aceasta.

Cel mai bine la gradul de ocupare sta Mamaia. "Gradul de ocupare al hotelurilor din Mamaia este de 90%.

Fiecare hotel are circa 10% din camere necontractate, pentru urgente", a precizat Nicolae Bucovala, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia.

Bucovala a mai spus ca preturile sunt la acelasi nivel cu cele de anul trecut. Tarifele sunt stabilite pe perioade, inca de la Bursa de turism din 2008.

"Nu am avut nici o crestere de preturi.

Unii hotelieri chiar au redus cu 10% tariful de contract si cu 5-10% tariful de receptie", a adaugat acesta.

Bucovala a spus ca reducerile de tarife nu vin pe fondul lipsei de clienti, ci sunt o incercare de a aduce cat mai multi romani la mare, in aceasta perioada de criza.

El a spus ca o noapte de cazare la un hotel de trei stele din statiunea Mamaia costa 200 de lei.

In pret este inclus micul dejun pentru doua persoane, dar si pretul pentru doua sezlonguri.

In sudul litoralului insa, gradul de ocupare este mult mai mic. Potrivit reprezentantilor municipiului Mangalia, acesta nu depaseste 40-50% in timpul saptamanii, si creste putiun numai in weekend.

Parteneri : www.reklama360.ro


Sursa:
Bloombiz

Elena Udrea: Trebuie sa limitam comisionul emitentiilor de tichete de vacanta

Limitarea comisionului incasat de emitentii de tichete ar putea fi o solutie pentru deblocarea si implementarea mai rapida a legii tichetelor de vacanta, potrivit ministrului Elena Udrea si a reprezentantilor agentiilor de turism, precizeaza NewsIn.


"Poate o solutie ar fi stabilirea unei limite la emitentii de tichete. Pana nu ne dumirim cum ar trebui pusa in practica legea tichetelor de vacanta si cum reglementeaza aceasta piata, trebuie totusi limitat comisionul insa nu neaparat la nivelul actual de 10%", a declarat ministrul turismului Elena Udrea.

Agentiile de turism si emitentii de tichete au divergente in ceea ce priveste procentul pe care ar trebui sa il incaseze fiecare din acest comision de 10%.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism solicita eliminarea oricaror limitari in privinta comisionului si sustine ca problema este la nivelul emitentilor de tichete care din cauza nesigurantei functionarii acestei legi cer un procent prea mare din cei 10%, de 7 sau 8%.

"O parte prea mica din agentiile de turism isi permit sa accepte tichete de vacanta din cauza marjei foarte mici care ramane la agentii" a declarat presedintele ANAT Corina Martin.

Potrivit acesteia, comisionul perceput de agentii la vanzarea oricarui pachet turistic se ridica la 8,12 si chiar 15%.

Ministrul turismului a declarat ca singurul motiv pentru care ministerul nu accepta eliminarea limitei pentru comisionul tichetelor de vacanta este efortul financiar prea mare pe care il depune statul.

"Aceasta lege trebuie sa functioneze rapid. O promovare mai agresiva si o implementare mai rapida ar fi dus la cresterea numarului celor care ar fi putut pleca in vacanta folosind tichete" a precizat Udrea.


Parteneri : www.reklama360.ro


Sursa:
Bloombiz

Elena Udrea vrea ca trusturile de presa sa promoveze gratuit turismul intern.

Ministerul Turismului si Consiliul Consultativ pentru Turism vor ca trusturile de presa sa sustina gratuit campania "Turist in Romania", a declarat, luni, dupa o sedinta a consiliului, ministrul de resort, Elena Udrea.


"In urma acestei sedinte am decis impreuna cu Consiliul Consultativ sa formulam un apel pentru toate trusturile de presa sa sustina gratuit campania «Turist in Romania», iar banii economisiti sa fie investiti in infrastructura turistica", a afirmat Udrea.

Ea a adaugat ca televiziunile ar urma sa sprijine campania, gratuit, cu clipuri video, radiourile cu clipuri audio, iar presa scrisa cu publicarea unor machete.

"Vor fi promovate litoralul, delta, muntele, turismul cultural si religios, agroturismul si ecoturismul. Acum am facut apelul si in scurt timp o sa-l formulam si in scris. Asteptam un raspuns in aceasta saptamana", a spus Udrea.

Ea a adaugat ca daca institutiile de presa vor refuza propunerea, Ministerul Turismului va continua procedurile de achizite publica pentru promovare, urmand "sa cheltuie banii" pentru campanie.

Consiliul Consultativ al Turismului reuneste reprezentanti ai Ministerului Turismului, ai organizatiilor patronale si sindicale si ai asociatiilor nationale profesionale care activeaza in industria turismului.

Saptamana trecuta, Ministerul Turismului a rugat companiile de publicitate sa puna la dispozitia institutiei, gratuit, panourile de tip outdoor pe care le au disponibile in perioada 10 iulie - 31 august, pentru promovarea turismului intern.

Parteneri : www.reklama360.ro


Sursa:
Bloombiz

Disperati ca dispar 15% din turisti, hotelierii scad tarifele cu 20%

Hotelierii de pe litoral se confrunta cu o scadere de 20% a gradului de ocupare, dar se asteapta la un aflux mai mare de turisti pentru lunile iulie si august, chiar si septembrie, cand FPTR va lansa o alta editie a programului "O saptamana la mare".


Printre masurile de adaptare pe timp de criza, dar si pentru a atrage turisti, luate de patroni, se numara si acceptarea acordarii de cazare si masa gratuita copilului cu varsta pana in 12 ani, dar si gratuitatea la sezlongurile de pe plaja, desi acestea sunt administrate de alte firme, si nu de hotel.

Ba chiar au scazut si tarifele la unele hoteluri. Reducerile sunt cuprinse intre 5% in Mamaia si 20% in statiunile din sudul litoralului.

"Este prima data dupa multi ani cand hotelierii romani au inteles sa vina cu oferte din ce in ce mai bogate si mai apetisante", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.

O alta masura de criza este scaderea salariilor angajatilor, pentru a-i putea pastra, dar si pentru a acoperi costurile de functionare.

"Hotelierii au cazut de acord cu angajatii sa reduca activitatea, si implicit salariile angajatilor, cu 20 -30% dupa caz. Astfel, angajatii primesc mai multe zile libere, de la trei la sase, pentru a justifica micsorarea salariului. Oamenii au inteles ca asta e situatia, si spera sa treaca de criza", a declarat pentru Gandul Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Salariul mediu al angajatilor unui hotel este de 700 de lei, iar cameristele castiga in jur de 500-600 de lei.

Hotelurile de la munte abia isi acopera costurile

Gradul de ocupare al hotelurilor din statiunile montane a scazut cu 10-12% fata de anul trecut, cand unitatile erau ocupate in proportie de 50-55%.

Parteneri : www.reklama360.ro


Sursa:
Bloombiz