Udrea: Nu sunt de acord cu impozitul forfetar pentru agentiile de turism

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca nu este de acord cu introducerea impozitului forfetar pentru agentiile de turism, deoarece in cazul acestora evaziunea fiscala nu este un fenomen de masa.


"Nu sunt de acord cu introducerea impozitului forfetar pentru agentiile de turism. Evaziunea fiscala trebuie eradicata, dar nu cred ca in cazul agentiilor de turism acesta este un fenomen de masa", a spus Udrea.

Surse guvernamentale au declarat recent pentru MEDIAFAX ca restaurantele, hotelurile, turoperatorii, barurile, centrele de fitness, dar si pompele funebre se numara printre activitatile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar, potrivit unei liste aflata in discutia autoritatilor, care cuprinde 26 de servicii prestate populatiei.

"Eu am vorbit despre fenomenul evaziunii in turism si chiar am intreprins masuri impotriva acestuia, am desfasurat o campanie de informare impotriva turismului la negru si am intarit actiunile de control, dar, repet, nu cred ca agentiile sunt cele care fac evaziune.

Urmeaza sa ma intalnesc cu reprezentanti ai agentiilor si ai Ministerului Finantelor pentru a gasi o solutie", a mai spus Udrea. De asemenea, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) s-a declarat "profund indignata" de introducerea impozitului minim pentru categoria agentiilor de turism, sustinand ca activitatea acestora "prezinta cota zero de evaziune fiscala".

Serviciile din turism propuse pentru impozitul forfetar sunt hoteluri si alte facilitati de cazare similare, facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, alte servicii de cazare.

De asemenea, sunt cuprinse restaurantele, activitatile de alimentatie (catering) pentru evenimente, alte activitati de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, agentiile turistice, tur-operatorii si firmele care asigura alte servicii de rezevare si asistenta turistica.

Sursa: Bloombiz

Sibiul, in topul preferintelor turistilor de peste mari si tari!

Intr-o Romanie macinata de criza financiara, un oras istoric din inima Ardealului pare ca vrea sa faca in ciuda vremurilor grele!



Sibiul atrage de ani buni turisti de peste mari si tari
si, ce este mai important, multi revin si isi aduc si prietenii sa viziteze obiectivele turistice.

Au inceput deja sa vina si anul acesta in numar mare, spun operatorii de turism care, spre deosebire de colegii lor din alte parti ale tarii, se asteapta la incasari bune si fac planuri de dezvoltare.

Sibiul s-a situat anul trecut pe locul 5 in topul celor mai cautate destinatii culturale europene. A intrat astfel intr-o companie selecta alaturi de capitale precum Roma, Atena, Paris ori Londra, conform unui studiu realizat de o asociatie internationala din domeniul turismului.

Afla mai multe despre acest subiect pe ProTv

Distractie e la inaltime in statiunea Paltinis!

Putini au fost turistii care n-au incercat zapada aproape perfecta: adultii ca sa-si mai dezmorteasca muschii, copiii ca sa castige trofeul unei competitii special organizate pentru ei.



17 concurenti mari de-o ,,schioapa", dar cu o vointa cat muntele, au strabatut ca sagetile cei peste 1.100 de metri cat masoara partia de schi din Paltinis. O nimica toata - au spus la linia de sosire, imbujorati de emotie dar si de ger. Nu va trece mult pana cand ii vom vedea la televizor, in marile concursuri, e sigura o micuta schioare:

Unii dintre participanti se lauda deja ca au experienta zapezii, ale carei taine le-au deprins tot pe partia de la Paltinis.

Desi pe podium n-a fost loc pentru toata lumea, fiecare concurent a primit ca premiu fructe si sucuri naturale, sa aiba energie la viitoarele competitii.

Performantele celor mici i-au cam facut sa paleasca de invidie pe adultii care si-au incercat priceperea pe partie. Incurcati de asemenea rivali, multi s-au multumit cu o singura coborare, dupa care au facut coada la telescaun.

La Paltinis, stratul de zapada masoara acum 14 centimetri si se poate schia de minune, in ciuda temperaturii care a ajuns sub 0 grade Celsius.

Afla mai multe despre acest subiect pe ProTv

Romanii s-au ingramadit la munte, mai mult ca de sarbatori

A dat norocul peste romanii care au avut bani sa mearga in acest weekend la munte. Nu s-au ales doar cu o plimbare in aer curat si o friptura buna, ci cu doua zile de schi sau sanius.



A fost suficient de frig cat sa porneasca si instalatiile de zapada artificiala, asa ca partiile sunt impecabile.

La Predeal au fost duminica mai multi turisti ca de sarbatori, asa spun angajatii instalatiilor de transport pe cablu. Hotelierii si-au mai rotunjit veniturile, iar clientii s-au bucurat de zapada din belsug si ziua si noaptea. Abia duminica dupa-amiaza toata nebunia de pe partii s-a mutat iar pe DN 1. Intre Azuga si Sinaia pe sensul de coborare (Brasov - Bucuresti) s-a mers bara la bara. Si ca de obicei, politistii le-au recomandat rutele ocolitoare.

Afla mai multe despre acest subiect pe ProTv

Programul "Vacanta in tara mea",va fi lansat pe 30 ianuarie

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) va lansa, pe data de 30 ianuarie, programul national de turism "Vacanta in tara mea", transmite corespondentul NewsIn.


"Vrem ca in acest an turistii romani sa beneficieze de mai multe programe atractive, preturile sa fie dintre cele mai joase, pachetele pe care le oferim sa fie cat mai atragatoare, tocmai pentru ca romanii sa calatoreasca cat mai mult in tara lor", a declarat Corina Martin, presedintele ANAT.

Corina Martin a precizat ca acest program va fi lansat impreuna cu patronatele hoteliere si va include toate ofertele cunoscute deja: Litoralul pentru toti, Vacanta la tara (facut de patronatul ANTREC), Decada balneara (organizat de patronatul balnear), O saptamana la munte.

ANAT asteapta ca la acest proiect sa se alature si Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

"Programul "Inscrieri timpurii", care face parte din programul "Vacanta in tara mea", va debuta pe 1 februarie.

Exemplul de anul trecut a functionat. Deja hotelierii au lansat oferte, la agentiile de turism se regasesc deja vacante cu preturi reduse, astfel incat toti turistii care apeleaza la agentiile de turism in aceasta perioada au sansa sa cumpere vacante cu 20, 30 sau 40% mai ieftin, atat in Romania, cat si in strainatate", a precizat Corina Martin.

Forumul va fi organizat cu ocazia revelionului lucratorilor in turism, ajuns la a treia editie, care va avea loc, pe 30 ianuarie, in Eforie.

Sursa: Bloombiz

Turismul mondial ar putea creste in 2010 cu 3-4%

Turismul mondial ar putea creste in 2010 cu 3-4%, dupa ce anul trecut a fost foarte dificil, a anuntat luni la Madrid Organizatia Mondiala a Turismului, potrivit AFP, citat de NewsIn.


"Perspectivele s-au imbunatatit, cu o previziune de crestere a sosirilor de turisti internationali cuprinsa intre 3 si 4% in 2010", a anuntat organizatia intr-un comunicat, dupa ce a precizat ca in 2009 acestea au scazut cu circa 4%, pana la 880 milioane, conform primelor estimari.

"Turismul international a revenit pe redresare dupa un 2009 foarte dificil.

Criza economica mondiala, agravata de incertitudinea privind pandemia de gripa H1N1 a facut din 2009 unul dintre cei mai dificili ani pentru sectorul de turism", a precizat secretarul general al organizatiei, Taleb Rifai, citat in comunicat.

Sursa: Bloombiz

ANAT, "profund indignata" de introducerea impozitului minim


Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) este "profund indignata" de introducerea impozitului minim pentru categoria agentiilor de turism si sustine ca activitatea acestora "prezinta cota zero de evaziune fiscala".


ANAT aminteste ca touroperatorii si agentiile de turism reprezinta intermediari intre client (turist) si furnizorul de servicii (hoteluri, transportatori etc.).

"Prin specificul activitatii agentiilor de turism, fiecare client pleaca intotdeauna din agentie cu contract, factura, chitanta si voucher, acestea constituind elementele in baza carora turistul nu ar putea beneficia altfel de cazare, transport aerian, servicii de alimentatie publica.

Agentiile de turism detin contracte ferme si au obligatii de plata ferme fata de hotelieri, structuri de alimentatie publica si cazare, precum si fata de companiile aeriene membre IATA, cu termene fixe si stricte de plata, si se numara printre cele mai disciplinate firme din economia romaneasca", potrivit unui comunicat transmis de ANAT.

In acelasi timp, patronatul ANAT arata ca sustinut intotdeauna eradicarea turismului la negru, care dauneaza atat turistului, cat si agentiilor de turism. ANAT solicita eliminarea paragrafului "agentii turism si activitati ale touroperatorilor" din noua lege fiscala.

"ANAT considera ca noile prevederi desconsidera breasla agentiilor de turism, in absenta cunoasterii profilului real al activitatii noastre, agentiile de turism fiind din start suspectate drept evazioniste fiscal.

ANAT isi exprima convingerea ca introducerea agentiilor de turism si touroperatorilor in categoria firmelor suspectate de evazionism este o eroare si ca aceasta va fi reparata si face apel la Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru a explica specialistilor Ministerului de Finante profilul corect al activitatii agentiilor de turism din Romania (identic cu cel al celor din intreaga lume)", se mai spune in comunicat.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX ca restaurantele, hotelurile, turoperatorii, barurile, centrele de fitness, dar si pompele funebre se numara printre activitatile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar, potrivit unei liste aflata in discutia autoritatilor, care cuprinde 26 de servicii prestate populatiei.

Sursa: Bloombiz