Turistii de pe Valea Prahovei si Poiana Brasov s-au distrat intr-un aqua park din Brasov(Paradisul Acvatic)

Au venit la paradisul acvatic sa se incalzeasca dupa o zi geroasa la schi, dar au ajuns sa inoate tot in zapada. Si nu oricum, ci in costume de baie, la -10 grade Celsius.



Asa s-au distrat turistii intr-un aqua park din Brasov, unde au descoperit tratamentul care pune sangele in miscare, fara gres: apa fierbinte, in combinatie cu zapada!

La -10 grade, cat au fost afara, apa fierbinte din piscine si zapada au facut cokteilul perfecta pentru distractie reusita. Au spus-o chiar turistii, care i-au simtit si efectele terapeutice.

Mult mai curajos decat turistii din Brasov s-a aratat a fi un tanar din Covasna care s-a bucurat in voie de o baie la copca, la -12 grade Celsius. Doar cu slip pe el, o esarfa, ochelari de soare si o sapca, s-a scufundat in apa.

Turistii au umplut partiile! 18.000 numai pe Valea Prahovei!

Exista si romani care s-au bucurat de zapada si chiar de frig. Cei care abia asteptau sa schieze au umplut partiile din toata tara si si-au frecat mainile de bucurie cand au vazut ca ninge fara incetare.



Peste 18.000 de turisti s-au distrat sambata pe partiile de pe Valea Prahovei. A fost primul week-end din acest sezon bogat in zapada. Si, nu in ultimul rand, cel mai profitabil, spun hotelierii.

Cel mai bine s-a schiat la Predeal, Busteni, Azuga, unde stratul de zapada are 50 de centimetri. Turistii au fost fericiti: au putut in sfarsit sa schieze si nu s-au speriat de temperaturile scazute: -10 grade Celsius. Inca se vineri seara, dupa lasarea intunericului, multi au indurat gerul doar sa prinda macar o tura. Unii prefera chiar sa schieze seara decat pe timpul zilei.

Dimineata a demonstrat ca schiorii de noapte aveau dreptate. Dupa ora 11:30, politistii nu mai lasau soferii sa parcheze la baza Partiei Clabucet, pentru ca toate cele 1.200 de locuri erau deja ocupate.

Nebunia s-a mutat, evident, la telescaun si teleschi. Unii si-au amintit chiar de cozile ceausite, cand au vazut ca pentru cinci minute pe partie trebuie sa stea la rand trei sferturi de ora.

Aglomeratie nu a fost doar pe Valea Prahovei. Cozi s-au format si la intrarea pe partiile din Maramures, unde zapada a fost perfecta pentru schi.

Din pricina aglomeratiei, aceleasi restrictii au fost aplicate si pentru drumul spre Poiana Brasov. In jurul pranzului, politistii nu au mai lasat niciun sofer sa treaca, pana cand nu au inceput sa coboare alti turisti veniti cu masinile. Iar cei care au urcat cu gondola s-au cam inghesuit si ei.

Aglomeratie nu a fost, insa, doar pe Valea Prahovei. S-au format cozi si la intrarea pe partiile din Maramures, unde zapada a fost perfecta. In aceste conditii, turistii nu s-au suparat pentru timpul pierdut pana sa ajunga sa schieze.

Blue Air estimeaza afaceri de pana la 150 mil.euro

Compania de smart flying Blue Air estimeaza, in 2009, afaceri de pana la 150 mil.euro si o crestere cu 44% pentru 2010, iar numarul pasagerilor transportati anul trecut a fost de 1,7 mil. estimarea pentru acest an fiind de peste 2 mil. de pasageri, a declarat joi directorul general, Adrian Ionascu, citat de NewsIn.


"Blue Air a inregistrat o crestere de 55% a numarului de pasageri, in 2009, atingand pragul de 1.710.685 de persoane.

Pentru 2010, vizam deschiderea mai multor destinatii si cresterea numarului angajatilor cu 30%. La sfarsitul anului trecut am avut 830 de angajati, iar in 2010 numarul angajatilor va creste cu 200.

Anul 2009 a fost un an dificil pentru intreaga industrie a aviatiei, iar Blue Air a pus accentul pe parteneriate. Acestea au asigurat cresterea cotei de piata" a declarat Adrian Ionascu.

Potrivit acestuia, compania nu va incheia anul 2009 pe pierderi, profitul estimat fiind zero.

Referitor la inceperea lucrarilor pentru terminalul Aeroportului Baneasa, Adrian Ionascu a declarat: "Suntem tinuti pe loc, ca o frana de mana" ca sa nu demaram lucrarile extrem de necesare pentru acest terminal.

Directorul general al Grupului Romstrade, din care face parte si Blue Air, Gheorghe Racaru, declara recent pentru NewsIn ca in cadrul programului de investitii pe 2010, Blue Air are in plan achizitia a inca trei aeronave Boeing 737 si astfel va opera cu 12 aeronave de acest tip, cu trei mai multe fata de 2009.

"De la sfarsitul lunii martie vom opera pe cursele interne cu patru aeronave SAAB 340 si pe cursele externe cu alte trei aeronave Boeing 737 achizitionate in leasing operational" a mai declarat directorul general al Grupului Romstrade Gheorghe Racaru.

Sursa: Bloombiz

De maine vom putea cumpara bilete de tren de la automate

CFR Calatori va pune in functiune, vineri, doua automate de vanzare a biletelor, in Gara de Nord, care vor accepta, intr-o prima etapa, doar plata cu cardul, iar ulterior si in numerar, a anuntat compania.


Automatele de vanzare a legitimatiilor de calatorie in trafic intern sunt usor de folosit, prin intermediul unui touch-screen, iar pentru plata legitimatiilor de calatorie au incorporat cititor de card bancar (POS).

Acestea sunt prevazute cu module si aplicatii necesare pentru emiterea legitimatiilor si rezervarea locurilor.

Automatele ofera o gama larga de informatii referitoare la:

* orele de plecare si sosire a trenurilor, cu posibilitatea de tiparire a informatiilor;

* vanzarea de legitimatii de calatorie in trafic intern - se emit legitimatii de baza, la tarif/pret intreg pentru copii, elevi si studenti cu rezervarea locurilor doar la vagoane clasa;

* plata prin card a legitimatiilor achizitionate cu tiparirea chitantei aferente pentru tranzactia bancara.

In urmatoarele trei saptamani programul pilot va fi extins si va avea noi functii, prin introducerea ofertelor tarifare (dus-intors, minigrup etc) si rezervarea locurilor pentru vagoane de dormit si cuseta.

Inca 10 automate de vanzare a legitimatiilor in sistem xSellKiosk vor fi montate si in alte statii CFR resedinta de judet, din tara, in cursul anului 2010, conform sursei citate.

Etapa a doua prevede ca, dupa jumatatea a doua a anului 2010, sistemul sa aiba optiunea de plata si in numerar, urmand ca "intr-o perioada scurta" sa fie extins la nivelul intregii retele feroviare, mai arata CFR Calatori.

Sursa: Bloombiz

Timisoara ar putea fi capitala culturala europeana in 2021

Municipiul Timisoara isi va depune candidatura pentru a deveni capitala culturala a Europei in 2021, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Primariei Timisoara, Flavius Boncea.


Flavius Boncea a afirmat ca in 2021 va fi randul Romaniei, din nou, pentru a avea o capitala culturala a Europei, Ministerul Culturii urmand sa organizeze o competitie intre orase pentru a stabili cine va obtine acest titlu.

"Ministerul Culturii va anunta competitia nationala pentru a determina ce oras va fi capitala culturala europeana in 2021, iar in momentul in care se va anunta aceasta competitie noi ne vom depune candidatura. In 2021 vine din nou randul Romaniei sa aiba o capitala culturala", a spus Boncea.

Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii.

Pana in prezent, circa 40 de orase au detinut acest titlu.

In 2009, Vilnius a avut statutul de capitala culturala europeana alaturi de orasul austriac Linz, iar in 2007 statutul de capitala culturala europeana a fost impartit de Sibiu si Luxemburg.

In 2011, acest titlu va fi detinut de Turku (Finlanda) si Tallin (Estonia), orasele Guimaraes (Portugalia) si Maribor (Slovenia) vor fi capitale culturale europene in 2012, iar Marsilia (Franta) si Kosice (Slovacia) vor beneficia de acelasi statut, in 2013.

Umea, un mic oras universitar din nordul indepartat al Suediei, a fost desemnat capitala culturala europeana a anului 2014, devenind astfel cea mai nordica localitate europeana care castiga acest titlu, pe care il va imparti cu Riga.

Sursa: Bloombiz

Gradul de ocupare pentru hotelurile de 3 stele, sub pragul de rentabilitate in 2009

Hotelurile de trei stele din Bucuresti au inregistrat anul trecut un grad mediu de ocupare de 37,3%, sub pragul de rentabilitate, estimat la 40% in industrie, potrivit unui studiu al companiei de consultanta hoteliera Fivestar Hospitality.


"Gradul mediu de ocupare al hotelurilor de trei stele din Bucuresti a scazut anul trecut fata de 2008 la 37,3%, de la 59,2%, in timp ce tariful mediu s-a diminuat la 213 lei pe camera pe noapte, de la 240 de lei", se arata in studiul Bucharest Bench Marketing Report realizat de Fivestar Hospitality potrivit datelor mai multor zeci de hoteluri din Bucuresti, care cumuleaza 3.200 de camere.

Potrivit aceluiasi studiu, in cazul hotelurilor de patru stele din Capitala, gradul mediu de ocupare a scazut de la 54,5% in 2008 la 41,5% anul trecut, iar tariful mediu a coborat de la 314 lei la 271 lei.

Din peste 10.000 de camere de hotel in Bucuresti, 5.210 sunt clasificate la patru stele, iar 2.920 la trei stele.

"Pragul de rentabilitate al unui hotel este in jurul unui grad de ocupare de aproximativ 40%", a declarat agentiei MEDIAFAX Sorin Ionescu, consultant in cadrul Fivestar Hospitality.

Acesta explica scaderea tarifelor si a gradului de ocupare atat prin reducerea numarului de turisti, cauzata de criza economica, cat si prin faptul ca in 2008 numarul de camere de hotel din Bucuresti a crescut cu 47%.

"In 2008 au aparut pe piata din Bucuresti mai multe hoteluri, care au cumulat 3.450 de camere. Printre acestea se numara Radisson, Rin Grand si Ramada Plaza. In 2009, de asemenea, au mai fost inaugurate alte 530 de camere, reprezentand proiecte incepute in anii din urma si finalizate anul trecut", a afirmat Ionescu.

Potrivit acestuia, daca in anul 2007 diferenta dintre tariful mediu la 4 stele si cel de la 3 stele era de 95 de lei, aceasta a scazut la 74 de lei in 2008 si la 58 de lei anul trecut.

Pentru anul in curs, reprezentantul Fivestar Hospitality prevede o stagnare a tarifelor, dar o crestere usoara a gradului de ocupare, incepand din al doilea trimestru.

"Va fi foarte greu sa se mai revina la tarife mai mari. Eu cred ca tarifele vor ramane la nivelul acesta cel putin doi ani", a apreciat Ionescu.

Sursa: Bloombiz

Hotelurile din Cluj, afectate de criza economica

Criza financiara nu iarta hotelurile din Cluj. In cele 50 de unitati hoteliere si 22 de pensiuni din Cluj-Napoca numarul de clienti a inregistrat scaderi cuprinse intre 15% si 50%, in 2009, fata de 2008, anunta specialistii in domeniu.


Potrivit acestora in 2010 piata va scadea de la 30 de milioane de euro la 25 de milioane de euro. Vestile nu sunt dintre cele mai bune. Analistii considera ca acest inceput de an reprezinta varful crizei in domeniul hotelier, informeaza Adevarul.

Cu toate acestea, vicepresedintele Asociatiei Hotelierilor Clujeni (AHC) si director executiv al hotelului Athos, Gabriel Predescu, pare optimist in ceea ce priveste urmatoarea perioada. "Noi speram ca din luna februarie lucrurile sa isi mai revina si sa fie putin mai bine", a declarat acesta.

Hotelul pe care acesta il administreaza a inregistrat o scadere de aproximativ zece procente, insa Predescu considera ca acest inceput de an poate fi considerat cel mai greu din ultima perioada.

Autoritatile clujene iau masuri pentru a-si recupera clientii. Municipalitatea a decis la inceputul acestui an, scaderea taxei hoteliere la 4%, lucru care va ajuta industria de profil sa depaseasca putin mai usor recesiunea. Acestei masuri i se alatura un viitor proiect "city break" al AHC, care implica atat Consiliul Judetean si Consiliul Local, cat si alti parteneri.

In Cluj Napoca exista 72 de unitati de cazare, dintre care 50 sunt hoteluri si 22 pensiuni.

Sursa: bloombiz.ro