Vesti bune! Partiile din Sinaia, cele mai sigure de pe Valea Prahovei

Potrivit normelor UE, traseele si partiile vor fi semnalizate cu indicatoare de circulatie, fanioane si panouri de avertizare - peste 340 la numar, iar schiorii vor fi nevoiti sa respecte reguli stricte.



De exemplu pe partiile de schi alpin, vor fi amplasate balize vopsite in culori diferite - fiecare corespunzand unui anumit grad de dificultate. De asemenea, salvamontistii au montat 1.800 de metri de plasa de protectie.

Investitiile sunt estimate la peste 350 de milioane de lei vechi - cheltuieli suportate din banii stransi din taxa de salvamont. Cu toate acestea, turistii trebuie sa stie insa ca, deocamdata, stratul de zapada nu este suficient de gros pentru sporturile de iarna.

In Fagaras in schimb, autoritatile ii avertizeaza ca pericolul producerii de avalanse este tot mai mare in aceste zile.

Afla mai multe despre acest subiect pe ProTv

ANAT va solicita hotelierilor sa mentina tarifele in 2010

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) spera intr-o redresare a turismului romanesc, atat pe extern cat si pe intern in 2010 si estimeaza o crestere a numarului de turisti cu circa 5% fata de 2009, a declarat, marti, prim-vicepresedintele ANAT, Alin Burcea.


Astfel, potrivit acestuia, cresterea poate fi atinsa prin aplicarea mai multor masuri, una dintre cele mai importante fiind dezvoltarea programelor de early booking, atat pentru intern cat si pentru extern, precum si pentru turismul de munte si cel balneo.

De asemenea, ANAT va incerca in 2010 sa convinga hotelierii, atat din turismul intern cat si din cel extern, sa mentina preturile practicate in 2009.

"Am vorbit cu hotelierii sa facem intr-un fel incat sa incercam o diminuare sau cel putin o stagnare a preturilor, dar si o eliminare a diferentelor mari de pret inregistrate de exemplu in lunile mai si iulie", a mai spus Alin Burcea.

In plus, reprezentantul ANAT a mai spus ca mentinerea Ministerului Turismului si finalizarea Legii turismului sunt doua aspecte care vor incuraja devoltarea turismului anul viitor.

"Am observat in ultimii ani o denaturare a unor zone montane importante, precum Sinaia si Predeal, din cauza evenimentelor de genul conferintelor de presa programate la sfarsitul saptamanii. Desi este o afacere profitabila pentru hotelieri, turistul interesat sa-si petreaca timpul liber la munte nu mai gaseste locuri libere", a spus Burcea.

O alta masura care trebuie implementata din 2010 este dezvoltarea programelor si a ofertelor speciale, prin acordarea unor pachete turistice de genul "platesti cinci nopti si stai sapte".

Totodata ANAT intentioneaza ca in 2010 sa dezvolte conceptul tichetelor de vacanta.

"Acest concept trebuie dezvoltat la adevarata lui valoare, iar in 2010 vom incerca sa scoatem aceste tichete pe piata si speram sa vindem mai multe decat in 2009. In acest an conceptul tichetelor de vacanta a fost gresit inteles de catre companii, iar pentru aceasta vom incerca sa le explicam ca ofera avantaje atat angajatiilor, cat si companiilor, acestea fiind neimpozabile", a mai declarat Burcea.

In aceste conditii, prim-vicepresedintele ANAT spune ca daca aceste masuri vor fi realizate este posibil ca in a doua parte a anului viitor, incepand cu lunile august-septembrie, ca turismul romanesc sa inregistreze o revenire substantiala fata de aceeasi perioada din 2009.

In privinta tour-operatorilor, ANAT nu considera ca vor exista falimente in randul acestora in 2010.

"Agentiile de turism membre ANAT au dovedit ca prin flexibilitate si prin servicii de calitate pot trece cu bine de criza. Vom asista in continuare la crearea de aliante intre agentiile de turism, special pentru pachetele turistice operate cu zboruri charter", au mai spus reprezentantii asociatiei.

Sursa: Bloombiz

Targurile de turism nu vor mai avea loc, din 2010, la Romexpo

http://www.cjvrancea.ro/photos/full/23-26-octombrie-2008-Standul-Consiliului-Judetean-Vrancea-la-Targul-de-turism-al-Romaniei-376.jpg
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) va muta, de anul viitor, targurile de profil de la Complexul Expozitional Romexpo, printre locatiile preferate numarandu-se Palatul Parlamentului si Romaero, a declarat, intr-o conferinta de presa, prim-vicepresedintele asociatiei, Alin Burcea.


Astfel, targul de turism din primavara, care in mod traditional avea loc la Romexpo, va fi organizat in perioada 18-21 martie la Palatul Parlamentului, precizeaza Mediafax.

Urmatorul targ de turism va avea loc in mai si va fi organizat fie in Parcul Izvor, fie la Romaero Baneasa.

Agentiile de turism explica aceasta decizie prin neintelegerile avute cu Romexpo la targul din toamna acestui an. Cu ocazia targului respectiv, Romexpo a inchiriat Ministerului Turismului aproape tot parterul Pavilionului Central, iar agentiile au fost nevoite sa inchirieze standuri la etaj, cu o vizibilitate mai redusa.

"Dorim ca noi sa organizam targurile in alte locatii, avand in vedere ca 80% dintre clientii respectivelor evenimente sunt membri ai Asociatiei", a spus prim vicepresedintele ANAT.

El a adaugat ca un alt motiv al deciziei de schimbare a locatiei a fost faptul ca in ultimii ani Romexpo a promovat foarte slab targurile pe care le-a gazduit.

Scaderi drastice in domeniul turismului, cu 25% mai putin fata de 2008

Incasarile din turism in Brasov in primele zece luni ale 2009 au scazut cu 25%, de la 1,075 milioane in primele zece luni ale anului trecut la 814.641 in acest an.


Cea mai mare scadere s-a inregistrat la numarul innoptarilor strainilor care au vizitat judetul Brasov, de la 224.609 la 151.234.

In ceea ce priveste numarul innoptarilor turistilor romani care au sosit in unitatile de cazare din Brasov, acesta a scazut de la 851.093 la 663.407.

Numarul total al turistilor care au vizitat judetul Brasov in primele zece luni ale lui 2009 a scazut cu 22,9%, de la 489.711 la 377.444 de persoane.

Scaderea numarului turistilor straini care au vizitat judetul Brasov a fost de doar 14%, de la 6.992 la 6.013.

In luna octombrie s-a inregistrat o scadere a numarului turistilor cu 20,5%, de la 50.656 la 40.293.

Sursa: Bloombiz

ANAT sutine mentinerea Ministerului Turismului

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) se arata ingrijorata in legatura cu posibilitatea desfiintarii Ministerului Turismului si recomanda pastrarea acestui minister in viitorul Guvern al Romaniei, potrivit unui comunicat emis marti de ANAT si preluat de NewsIn.


In anul 2009, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a reusit alaturi de Ministerul Turismului adoptarea Legii Tichetelor de Vacanta (care a si fost aplicata, existand firme si institutii care si-au recompensat astfel angajatii) precum si elaborarea, in cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, a proiectului de Lege a Turismului care este in acest moment in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Turismului, se arata in comunicatul ANAT.

"In calitate de exponent al comunitatii agentiilor de turism din Romania, ANAT considera ca mentinerea continuitatii acestei structuri va asigura finalizarea cu succes a multor proiecte demarate in vechiul mandat, dar nefinalizate inca.

ANAT este ingrijorata in legatura cu posibilitatea desfiintarii Ministerului Turismului, ca raspuns la presiunile exercitate de anumite grupuri si de aceea considera imperios necesara atentionarea opiniei publice si a mass-media asupra acestor subiecte precum si a importantei acestei structuri pentru dezvoltarea turismului romanesc", spun reprezentantii asociatiei.

"Pozitia ANAT vizavi de problemele turismului romanesc, indiferent ca este vorba exclusiv de agentii de turism sau nu, a fost intotdeauna pro-activa si interesata.

Problemele turismului romanesc sunt problemele noastre, ale tuturor celor care lucram in aceasta industrie si de aceea, existenta unui for competent care sa reglementeze industria si sa se faca promotorul intereselor breslei agentilor de turism si a celorlalti actori din turism la cel mai inalt nivel de pe pozitii de deplina egalitate, este de cea mai mare importanta", afirma ANAT.

In opinia reprezentantilor asociatiei, parteneriatul Ministerului cu asociatiile din domeniu trebuie sa continue, asa cum a inceput in cadrul sedintelor Consiliului Consultativ. "Legea Turismului trebuie promovata in Parlament, iar in aceste momente de criza economica, existenta Ministerului Turismului devine vitala pentru o industrie care acum furnizeaza 2,5% din PIB dar care si-a propus ambitios ca in cativa ani sa ajunga la 5%", au precizat reprezentantii ANAT.

Sursa: Bloombiz