Sunday Times scrie ca numirea Elenei Udrea starneste nemultumire


Sunday Times publica un articol intitulat "Da, ministre, ai un portofoliu mare", insotit de o fotografie, in care afirma ca decizia de a o numi ministru pentru dezvoltare regionala pe Elena Udrea, celebra pentru ipostazele sexy in care a pozat, dar si pentru acuzatii de coruptie, este controversata, informeaza NewsIn.


Bugetul Europei destinat ajutarii Romaniei, una dintre cele mai sarace tari ale Uniunii Europene, a fost plasat in mainile unui ministru care pozeaza in lenjerie intima pentru reviste glossy si care a fost vizata de acuzatii de coruptie, scrie Sunday Times. Elena Udrea, parlamentar la 36 de ani, casatorita cu un om de afaceri controversat pe plan local, a fost numita in fosta tara comunista ministru responsabil pentru dezvoltare regionala, relateaza Bojan Pancevski, corespondentul de la Bruxelles al publicatiei britanice.

Udrea, care a pozat in bikini in sedinte foto profesioniste, va controla bugetul de 3,3 miliarde de lire (3,7 miliarde de euro) destinat dezvoltarii constructiilor, infrastructurii si turismului din Romania.

O ancheta parlamentara asupra activitatii ei ca ministru al turismului a recomandat deschiderea unei anchete penale cu privire la modul in care a folosit banii publici. Ea a respins acuzatiile spunand ca sunt motivate politic, iar procurorii au decis ca acuzatiile sunt nefondate, precizeaza saptamanalul britanic.

Elena Udrea a iesit in evidenta ca protejata a presedintelui Traian Basescu in contextul acuzatiilor ca firme cu legaturi cu sotul ei au primit bani publici pe durata mandatului sau. Ziarele din Romania au facut speculatii in legatura cu apropierea sa de presedinte, dar ea insista ca relatia lor este "strict profesionala", explica publicatia britanica.

"Este revoltator sa-i incredintezi ei controlul asupra unei parti importante din fondurile UE pentru Romania", a declarat Alina Mungiu-Pippidi, fondatoarea unui ONG care pledeaza pentru transparenta. "Are o relatie speciala cu presedintele si companiile sotului ei si-au sporit profiturile sub actuala administratie", spune Pippidi, citata de Sunday Times.

Afacerile asociate cu sotul ei, Dorin Cocos, includ un fost monopol asupra parcarilor din Bucuresti si interese extinse in proiectele de constructie finantate public. Udrea a demisionat din postul de consilier al presedintelui dupa acuzatii ca bani publici au ajuns la asociati de afaceri ai sotului ei, reaminteste saptamanalul britanic.

Sunday Times precizeaza in incheiere ca Bruxelles-ul a instituit un sistem de monitorizare a luptei anticoruptie din Romania si Bulgaria.

Nu este pentru prima data cand numirea Elenei Udrea atrage atentia presei occidentale. Agentia UPI a scris la 23 decembrie ca numirea unui ministru controversat in Romania la conducerea dezvoltarii regionale i-a alarmat pe oficialii europeni, potrivit observatorilor. Si UPI amintea ca Elena Udrea a pozat in lenjerie intima pentru reviste glossy si a relatat ca a fost acuzata de favoritism si a fost cercetata de procurori in legatura cu fondurile publice folosite in campanii media.

"Numirea ei i-a alarmat pe analistii europeni", scria UPI care o citeaza tot pe Alina Mungiu-Pippidi cu o declaratie similara celei din Sunday Times.

De fapt, materialul UPI se inspira dintr-un articol publicat in 22 decembrie de EUobserver si intitulat "Un ministru controversat va superviza fondurile UE in Romania".

Articolul prezenta ascensiunea politica rapida a Elenei Udrea si acuzatiile de coruptie care i-au fost aduse, dar amintea si de gafa sa din 2005 cand a spus ca Norvegia este republica prezidentiala, membra a UE.

Alina Mungiu-Pippidi a declarat pentru EUobserver ca a incredinta fondurile UE Elenei Udrea este "pur si simplu scandalos", in timp ce jurnalistul Dan Tapalaga critica lipsa de expertiza tehnica a Elenei Udrea pentru a-si asuma noul ei rol.

Biroul Elenei Udrea a respins insa acuzatiile privind lipsa de calificare pentru administrarea fondurilor europene
reamintind ca in calitate de ministru al turismului Udrea a supervizat programe finantate de UE.

Comisia Europeana a spus ca nu comenteaza numiri individuale de ministri in tarile membre, dar a notat ca Bruxelles-ul imparte cu autoritatile romane responsabilitatea de a se asigura ca fondurile UE sunt cheltuite corect.

"Prima responsabilitate pentru selectarea proiectelor care pot beneficia de finantare UE revine statelor membre. Ele trebuie sa demonstreze ca fiecare proiect individual intruneste toate criteriile cerute. Daca nu reusesc sa faca asta, Comisia poate suspenda plati sau poate cere returnarea fondurilor atribuite incorect", a explicat pentru EUobserver Dennis Abbott, purtator de cuvant al comisarului pentru politici regionale.

Toate proiectele care primesc bani de la UE trebuie sa respecte pe deplin legislatia comunitara in ceea ce priveste transparenta licitatiilor si a regulilor de achizitii, a adaugat oficialul european.

Sursa: Bloombiz