Vanzatorii de hoteluri lasa din pret cate 5% la fiecare 6 luni

hoteluri

Proprietarii de hoteluri din Romania care isi scot la vanzare unitatile lasa din pret circa 5% la fiecare 6 luni in care hotelul nu s-a vandut, spun reprezentantii agentiei Imobiliar Expert Grup, care are in portofoliu, la vanzare, mai multe proprietati de acest gen.

Totusi, in ciuda faptului ca unii proprietari au hoteluri scoase la vanzare de peste un an, dorinta de a vinde deocamdata nu este atat de mare incat pretul sa scada sub valoarea costului de constructie sau a pretului cu care au cumparat unitatea.

Cand incepe o negociere concreta pentru vanzarea unui hotel, proprietarul poate sa mai scada in plus din pret inca 10-15%, insa fara sa coboare sub o anumita limita, pe care ar considera-o nerezonabila. "Daca pretul unui hotel este de 16 milioane euro si cineva ofera doar 10 milioane euro, acesta este considerat cu mult sub valoarea reala a unitatii", au explicat reprezentantii Imobiliar Expert Grup.

Numarul hotelurilor scoase la vanzare de la inceputul anului si pana in prezent este in crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, si pretul fiecarei unitati este mai mic fata anul trecut, din pricina crizei financiare, este de parere Paul Marasoiu, CEO al firmei de consultanta in domeniul hotelier Peacock Hotels.

Totusi, pe piata nu au loc tranzactii pentru ca pretul de oferta si cel de cerere nu se coreleaza.

Marasoiu a adaugat ca valoarea medie a unui hotel de 4 stele, cu o capacitate de 100 de camere si amplasat intr-o zona centrala, intr-unul din marile orase, se situeaza undeva intre 80.000-100.000 de euro pe camera.

"Oameni interesati pentru achizitionare sunt multi, insa sunt dispusi sa ofere preturi sensibil mai mici, fata de cat cere initial proprietarul", a declarat pentru DailyBusiness.ro, Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45 si al hotelului Stil din Bucuresti, pe care l-a scos la vanzare la inceputul anului, pentru 3,8 mil. euro.

Majoritatea hotelurilor scoase la vanzare sunt pe piata de peste un an

Reprezentantii Imobiliar Expert Grup sustin ca majoritatea hotelurilor din Capitala sunt scoase la vanzare de anul trecut.

"In general, termenul in care un hotel se poate vinde este foarte mare. Dupa gasirea unui cumparator, pana la finalizarea propriu-zisa mai dureaza intre 6 luni si un an", au mai spus reprezentantii Imobiliar Expert Grup, precizand ca anul acesta au fost foarte putine hoteluri mari scoase la vanzare, din pricina crizei financiare care le-a scazut cu mult valoarea.

Sunt si cazuri in care unitatile hoteliere sunt scoase la vanzare si de 2 ani. Un exemplu in acest sens este unitatea de 4 stele din Capitala, NH Hotel, care apartine unei firme romanesti cu capital spaniol. Pretul initial al NH a fost de 18 mil. euro, insa intre timp proprietarii l-au scazut pana la 16 mil. euro.

"Cei puternici, cu resurse financiare mari, nu sunt obligati in aceasta perioada sa vanda. Cele scoase la vanzare in aceasta perioada fie sunt construite pentru a fi vandute, fie au o calitate mai precara, cu o capacitate de cazare mica", a spus Ion Antonescu, proprietarul hotelului Marshal din Capitala, precizand ca el nu intentioneaza sa-si vanda unitatea.

"In aceasta perioada se va face putina ordine pe piata. Se vor pierde proprietatile care au aparut intamplator, deoarece consumatorul a devenit mult mai selectiv. Solicita servicii de foarte buna calitate la preturi mai mici", a adaugat Marasoiu.

Domeniul hotelier nu a generat tranzactii de peste 10 mil. euro in 2008 si nici nu se estimeaza ca in urmatorii doi ani vor mai avea loc astfel de vanzari, tinand cont de faptul ca investitorii internationali prefera pietele lor de origine, ce presupun un risc mai mic fata de tarile emergente, conform unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

In 2007 existau putin peste 6.000 de camere de cazare in Capitala, numarul acestora crescand cu circa 40%, la aproximativ 8.400 in 2008. In 2009, se vor mai adauga doar 600 de camere noi, dar care sunt parte din proiecte incepute anii anteriori.

Parteneri www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

1.200 de pensiunile turistice sau agroturistice ar putea beneficia de scutiri de impozite

Pensiunile turistice si cele agroturistice ar putea beneficia de scutiri de impozite pentru a se dezvolta si sustine turismul rural, in aceasta categorie incadrandu-se circa 1.200 de unitati, a declarat Corneliu Popovici, secretar de stat in Ministerul Turismului, citat de Mediafax.

Popovici a spus, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Turismului promoveaza un nou proiect de lege prin care sa imbunatateasca actualul cadru legislativ din domeniu, aratand ca, printre altele, vor fi create facilitati pentru dezvoltarea turismului rural.

El a aratat ca proiectul legii prevede ca pensiunile turistice, agropensiunile turistice, dar si casa traditionala romaneasca, un nou concept de unitate de cazare promovat, vor fi scutite de impozite si vor beneficia de facilitati pentru a se dezvolta si a sustine turismul rural.

Popovici a mentionat ca aceste facilitati fiscale vor fi acordate pe timp limitat.

"Vrem sa cream facilitati astfel incat in doi, trei, patru ani, acestea sa aduca venituri si la bugetul local, si la bugetul de stat", a spus Popovici.

El a aratat ca aceste scutiri pot fi atat la impozitul pe profit cat si de TVA, mentionand ca astfel de facilitati exista in legislatia din Ungaria sau Austria.

Intrebat daca aceste facilitati nu vor afecta bugetul, secretarul de stat a raspuns ca nu crede ca Ministerul Finantelor se bazeaza pe incasarile de la aceste unitati, apreciind ca in intreaga tara sunt aproximativ 1.200 de astfel de unitati de cazare.

El a mai spus ca Ministerul Turismului va colabora si cu Ministerul Culturii in conditiile in care multe din obiectivele acestui minister sunt si obiective turistice si nu sunt indeajuns exploatate.

Parteneri www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Blue Air va opera saptamanal un zbor in plus pe rutele Bucuresti - Salonic si Bucuresti - Paphos

blue air

Blue Air va suplimenta din 21 iulie 2009 zborurile din Bucuresti catre Salonic (Grecia) si Paphos (Cipru) cu inca o frecventa saptamanala, ajungand astfel la cate 3 zboruri saptamanale pe aceste rute.

Pe aceste rute, compania inregistreaza un grad de ocupare de peste 80%.

Bucuresti - Salonic si Bucuresti - Paphos sunt destinatii recent adaugate in portofoliul Blue Air, fiind anuntate ca parte a orarului de vara 2009.

Blue Air opereaza in Cipru si pe destinatia Larnaca incepand cu orarul de vara 2008.

Parteneri www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Aproape 7.000 de angajati ai British Airways, dispusi sa renunte la salarii

british airways,angajati,salariuAproape 7.000 de angajati ai companiei aeriene British Airways s-au oferit in mod volunatar sa munceasca fara sa fie platiti, sa lucreze part time sau sa li se reduca salariile, ca raspuns la eforturile companiei de a reduce costurile, potrivit presei internationale.
Din cei 40.000 de angajati, 6.940 de angajati au raspuns apelului British Airways de a reduce costurile, estimandu-se ca astfel se vor economisi 10 milioane de lire sterline (11,6 milioane de euro).

Angajatii British Airways au posibilitatea sa lucreze fara a fi platiti, urmand ca in decurs de 3 pana la 6 luni sa-si primeasca esalonat salariul la care au renuntat.

"Este un prim raspuns fantastic. Vreau sa le multumesc tuturor celor care s-au oferit voluntari sa ne ajute sa trecem prin aceasta perioada dificila", a declarat Willie Walsh, presedintele companiei aeriene, care a fost de acord sa nu isi incaseze salariul pe luna iulie.

Parteneri www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Cum arata cel mai nou hotel de cinci stele din Mamaia (Hotel Vega) – Galerie FOTO

In luna august a anului trecut, hotelul Vega din Mamaia a fost redeschis dupa o investitie de 13 milioane euro. La aproape un an de la inaugurare, unitatea de cinci stele are un grad de ocupare de 100% pe timp de weekend si tinteste afaceri de 3 milioane euro in 2009.

Desi tarifele nu sunt deloc scazute, iar turistii straini care candva populau litoralul romanesc lipsesc cu desavarsire, hotelurile luxoase de pe litoral nu duc lipsa de clienti in timpul sezonului estival. “In iunie am avut un grad de ocupare de 58%, desi ne targetasem 46%, iar pana la sfarsitul lui iulie vrem sa ajungem la cel putin 60%”, declara Gheorghe Enciu, directorul executiv al hotelului Vega, care mentioneaza ca majoritatea clientilor pe care ii gazduiesc sunt romani cu un venit peste medie, in mare parte familisti.

Hotelul constantean de cinci stele, situat in partea de nord a statiunii Mamaia, are o capacitate de 125 de spatii de cazare dispuse pe 8 nivele, dintre care 98 de camere duble si 21 de apartamente. Locatia mai beneficiaza de restaurantul Akolade cu o capacitate de 250 de locuri in interior si 140 pe terasa, un lounge cu o capacitate de 50 de locuri in interior si 50 pe terasa, un cinema bar cu 40 de locuri, o gelaterie cu o capacitate de 50 de locuri, o piscina si plaja privata.

“O camera dubla cu demipensiune costa intre 700 si 1.000 de lei in timpul zilelor lucratoare si poate ajunge si pana la 1.500 lei la sfarsitul saptamanii, pentru ca nu incurajam turismul de weekend, ci sejururile”, declara directorul unitatii din Mamaia, care afirma ca intretinerea unei camere costa intre 150-180 lei/zi.

Daca majoritatea locatiilor de pe litoral au o functionare sezoniera, in perioada mai- octombrie, adresandu-se doare segmentului de leisure, Vega a decis sa functioneze pe toata perioada anului, in extra-sezon targetand turismul de conferinta. ”Avem o sala de conferinte cu o capacitate de pana la 227 de locuri cu ultimele dotari tehnice. In lunile extra-sezon gradul de ocupare este de circa 20%”, a mai declarat Enciu.

Pentru a iesi pe profit, hotelul constantean are nevoie de un grad de ocupare in 2009 de minimum 42%. “Pentru a putea acoperi rata la imprumutul de 10 milioane euro pe care l-am facut pentru renovarea hotelului, salariile si intretinerea hotelului avem nevoie de un grad mediu de ocupare de cel putin 42% anul acesta. Daca va fi mai mare, atunci vom iesi pe profit”, afirma Enciu.

Hotelul are in prezent 170 de angajati pe care ii pastreaza pe toata perioada anului. “La sfarsitul sezonului de anul trecut m-am dus la proprietarul hotelului (n.r. Gabriel Comanescu) cu o reducere a organigramei de 40%, insa acesta a refuzat acest lucru si a decis sa continuam in aceeasi echipa”, mai spune reprezentantul Vega, care adauga ca si in contextul economic actual angajatii hotelului au beneficiat de o majorare a salariilor de 12%-15%, in luna mai.

Inainte de preluarea de catre Vega Turism, hotelul, deschis in 1978, era clasificat la 3 stele, iar valoarea tranzactiei a fost de 2,5 milioane de euro. Pentru modernizare si renovare, operatorul hotelier a imprumutat suma de 10 milioane de euro de la Piraeus Bank Romania, investitia totala depasind cifra de 13 milioane euro pe care si-a propus sa o amortizeze in 10 ani.

Compania Vega Turism mai are in portofoliu clubul Casa cu Lei din Eforie Nord si administreaza plaja Vega din anul 2006.

Grupul Upetrom, din care face parte si Vega Turism, are capital integral romanesc si activeaza in sectorul forajului marin si al echipamentelor pentru industria petroliera.

In afara de hotelul Vega statiunea Mamaia mai beneficiaza de inca trei hoteluri de cinci stele: Palm Beach, Mamaia si Grand Hotel Rex.

Galerie FOTO :

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro


Autoritatile din Covasna si Harghita cauta sprijin la Ministerului Turismului


Autoritatile judetene din Covasna si Harghita au cerut sprijinul ministrului Turismului, Elena Udrea, pentru proiectarea accesului spre Lacul Sfanta Ana si amplasarea unei telegondole pana la panorama spre lac.

Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat ca impreuna cu managerul judetului Harghita si cu consilierul Elenei Udrea din Covasna, Olosz Szobolcs, a avut o intalnire cu ministrul Turismului, caruia i-au cerut sprijin pentru realizarea unor proiecte turistice.

Astfel, potrivit lui Tamas, reprezentantii celor doua judete au cerut 70.000 de euro pentru realizarea unui proiect la Lacul Sfanta Ana, unde ar dori sa amenajeze o telegondola pana la panorama spre lac si sa fie inchis masinilor drumul de acces spre acesta.

"Vrem sa inchidem drumul pana la lac si numai cu autobuze ecologice, biciclete sau pe jos sa se poata cobori. Anul acesta am putea realiza proiectul”, a spus Tamas.

Valoarea proiectului per ansamblu depaseste 7 milioane de euro, insa autoritatile au solicitat deocamdata bani pentru proiectare.

Tototdata, conducerea judetului a mai solicitat fonduri si pentru reabilitarea unui drum spre Sfanta Ana.

"D-na ministru ne-a promis ca pe traseul de la Bixad - Balvanyos - Tg. Secuiesc, de 35,1 km si bifurcatia spre Lacul Sf. Ana, de peste 7 km - 1,5 in Covasna si 5,5 in Harghita - va gasi chiar in luna acesta fonduri sa putem asfalta. In portiunea Bixad - Balvanyos, unde drumul este mai prost sunt si poduri, podete si ziduri de sprijin pe care le reparam, iar pe toata suprafata trebuie covor asfaltic”, a spus Tamas.

Suma solicitata este de 5,5 milioane de euro, pentru care s-a depus si un proiect de hotarare. O parte din bani ar putea fi asigurati si de la Ministerul Dezvoltarii.

Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a prezentat un bilant la finalul unui an de mandat, in care a prezentat mai multe proiecte castigate in aceasta perioada si a vorbit despre perspectiva altora noi.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro

ANAT cere sprijin financiar de la guvernul elen pentru operatorii romani de chartere catre Grecia

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a solicitat guvernului elen sprijin financiar pentru operatorii romani de chartere catre Grecia si sa cofinanteze materialele de promovare pe piata romaneasca a Greciei ca destinatie turistica, potrivit unui comunicat remis vineri de ANAT, preluat de NewsIn.


"Presedintele ANAT, Corina Martin, a sugerat (in cadrul intalnirii cu presedintele Organizatiei de Turism a Greciei, Ioannis Kofinis - n.r.) stimularea operatorilor romani de chartere prin suportarea, de catre guvernul elen, a unei cote pentru asigurarea sustenabilitatii curselor charter.

De asemenea, ANAT a propus cofinantarea, de catre Organizatia de Turism a Greciei, a materialelor promotionale realizate de touroperatorii romani care vand destinatia Grecia", se arata in comunicatul ANAT. In 2008, 250.000 de turisti romani si-au petrecut vacanta in Grecia.

Dintre acestia, cei mai multi au ales Grecia continentala (Halkidiki, Paralia Katerini etc.), respectiv insulele Creta, Rhodos, Corfu, Zakynthos, Santorini.

Potrivit unui studiu realizat de compania Travel Advisor Media, in Spania si Grecia ar putea ajunge in acest cu pana la 12% mai putini romani comparativ cu 2008.

In 2009, bugetul pentru promovare externa a Greciei este de 60 de milioane de euro, iar pentru programele sociale de turism intern sunt alocate 20 milioane de euro.

Pe langa aceasta, penrtu promovarea turismului intern in anul 2009 a fost alocata suma de 14 milioane de euro.

Presedintele Organizatiei de Turism a Greciei se afla in Romania la invitatia ministrului roman al Turismului, Elena Udrea

Parteneri : www.reklama360.ro.

Sursa: Bloombiz

Pensiunile turistice sau agroturistice ar putea beneficia de scutiri fiscale

Secretarul de stat in Ministerul Turismului Corneliu Popovici a declarat, vineri, la Suceava, ca pensiunile turistice si cele agroturistice ar putea beneficia de scutiri de impozite pentru a se dezvolta si sustine turismul rural, apreciind ca in aceste categorii se incadreaza 1.200. de unitati, precizeaza Mediafax.


Popovici a spus, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Turismului promoveaza un nou proiect de lege prin care sa imbunatateasca actualul cadru legislativ din domeniu, aratand ca, printre altele, vor fi create facilitati pentru dezvoltarea turismului rural.

El a aratat ca proiectul legii prevede ca pensiunile turistice, agropensiunile turistice, dar si casa traditionala romaneasca, un nou concept de unitate de cazare promovat, vor fi scutite de impozite si vor beneficia de facilitati pentru a se dezvolta si a sustine turismul rural.

Popovici a mentionat ca aceste facilitati fiscale vor fi acordate pe timp limitat. "Vrem sa cream facilitati astfel incat in doi, trei, patru ani, acestea sa aduca venituri si la bugetul local, si la bugetul de stat", a spus Popovici.

El a aratat ca aceste scutiri pot fi atat la impozitul pe profit cat si de TVA, mentionand ca astfel de facilitati exista in legislatia din Ungaria sau Austria.

Intrebat daca aceste facilitati nu vor afecta bugetul, secretarul de stat a raspuns ca nu crede ca Ministerul Finantelor se bazeaza pe incasarile de la aceste unitati, apreciind ca in intreaga tara sunt aproximativ 1.200 de astfel de unitati de cazare.

Totodata, Corneliu Popovici a declarat ca Ministerul Turismului isi propune sa colaboreze cu Ministerul Transporturilor cu care sa se stabileasca o retea de sosele ce trebuie intretinuta in intreaga tara pentru asigurarea infrastructurii rutiere spre obiectivele turistice, apreciind ca altfel, pana cand vor fi construie autostrazi, "infrastructura turistica va fi la pamant".

El a mai spus ca Ministerul Turismului va colabora si cu Ministerul Culturii in conditiile in care multe din obiectivele acestui minister sunt si obiective turistice si nu sunt indeajuns exploatate.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa: Bloombiz

Doar 3 asocieri de companii se lupta pentru realizarea brandului turistic

Trei din cele 13 asocieri de companii inscrise initial in cursa pentru realizarea brandului turistic al Romaniei au intrunit, in urma evaluarii peste 70 de puncte, calificandu-se astfel in faza urmatoare a competitiei, se arata intr-un comunicat remis vineri de Ministerul Turismului, preluat de NewsIn.


Este vorba de asocierea S.C. TBWA Bucuresti SRL - S.C. GFK Romania SRL, asocierea Saffron Brand Consultants SA - Brandient Consult SRL - Acacia Avenue Limited si asocierea THR, Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA - Taylor Nelson Sofres SA.

"Prima etapa de selectie a fost eliminatorie si a vizat verificarea conformitatii documentelor depuse, evaluarea capacitatii financiar - economice a companiilor si a celei tehnico - profesionale a consultantilor inscrisi in competitie", se arata in comunicatul ministerului.

Potrivit ministerului condus de Elena Udrea, din cei treisprezece ofertanti inscrisi initial in competitie, unul a fost descalificat deoarece nu a prezentat toate documentele solicitate prin caietul de sarcini.

Alti patru candidati nu au putut face dovada existentei in portofoliu a unui proiect similar (de brand national sau de turism national).

In urma evaluarii tehnico - profesionale a echipelor de realizare a proiectului, din cele opt companii care indeplineau cerintele din caietul de sarcini doar 3 au obtinut peste 70 de puncte, calificandu-se astfel in a doua etapa a selectiei pentru atribuirea contractului de realizare a brandului de turism al Romaniei.

In aceasta etapa, castigatoare va fi desemnata oferta cu pretul cel mai mic.

Comisia de evaluare a Ministerului Turismului a beneficiat, pe parcursul derularii procedurii legale, de rapoartele de specialitate ale reprezentantilor consultantilor International Advertising Association, Uniunea Agentiilor Publicitare din Romania si Asociatia Romana a Profesionistilor in Relatii Publice.

In vederea realizarii brandului de turism al Romaniei, Ministerul Turismului va contracta un pachet de servicii constand in: elaborarea de studii pentru stabilirea imaginii curente a tarii noastre pe pietele sursa de turism; determinarea avantajelor competitive ale Romaniei comparativ cu alte destinatii; identificarea celei mai bune pozitionari a Romaniei ca destinatie turistica; conceptualizare, creatie si design; linii directoare pentru implementare si pentru strategia de comunicare. Romania are alocat prin Programul Operational Regional (POR) doua milioane de euro pentru realizarea brandului turistic.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa: Bloombiz

Bucurestiul are peste 7300 de camere de hotel de lux

Bucurestiul are in prezent 7.396 de camere de hotel de patru si cinci stele, reprezentand peste 72% din capacitatea totala de cazare a Capitalei, potrivit unui raport realizat de firma de monitorizare a pietei constructiilor IBC Focus, conform Newsin.


Potrivit raportului, Bucurestiul are in constructie doua hoteluri de cinci stele, unul in apropierea podului Baneasa, investitie estimata la 12 milioane de euro, si altul in cadrul unui proiect care include si spatii de birouri - Glass House.

De asemenea, in Capitala urmeaza sa fie ridicat si un nou hotel de patru stele.

Totodata, in Bucuresti mai sunt patru hoteluri de cinci si patru stele in faza de proiect. "Hotelurile de patru si cinci stele reprezinta 72,88% din capacitatea de cazare hoteliera din Capitala, adica 7.396 de camere.

Bucurestiul ocupa astfel primul loc pe podium la nivelul industriei hoteliere de lux, dupa numarul de proiecte hoteliere de patru si cinci stele in constructie si proiectare", se arata in raport.

Potrivit datelor IBC Focus, in provincie piata hoteliera de lux era inca slab dezvoltata in 2008 fiind doar zece hoteluri de cinci stele.

La finalul lui 2008, in Bucuresti existau sapte hoteluri de cinci stele: Intercontinental, JW Marriott, Athenee Palace Hilton, Casa Capsa, Howard Johnson Grand Plaza, Radisson SAS, Crowne Plaza.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa: Bloombiz

Marriott ofera cazare gratis


Lantul hotelier Marriott, care desfasoara operatiuni si in Romania, va oferi a treia noapte de cazare gratis pentru clientii care vor rezerva trei nopti la oricare dintre hotelurile din retea situate in afara SUA si Canada, potrivit publicatiei L.A. Times.

Promotia este valabila in perioada 25 iunie-7 septembrie pentru circa 300 de hoteluri cu brandurile JW Marriott, Marriott, Renaissance si Courtyard, toate aflate in lantul Marriott. A treia noapte de cazare gratis este valabila pentru toate zilele saptamanii, cu unele exceptii. In Londra, de exemplu, nu este valabila decat pentru zilele din mijlocul saptamanii, nu si pentru weekend. In Insulele Caraibe si Hawaii, clientul poate obtine o noapte gratis numai daca va rezerva patru nopti consecutive. Pretul mediu de cazare la aceste hoteluri este de aproape 130 de euro pe noapte. In Romania, grupul american detine un hotel din brandul de lux JW Marriott (foto).

Pana de curand, unitatea a fost condusa, timp de sase ani, de cel mai longeviv manager al unui hotel de cinci stele din Bucuresti, austriacul Kurt Strohmayer. Acesta va ramane in Romania, urmand sa-si conduca aici propria firma de consultanta in domeniul hotelier. Sub conducerea sa, businessul unitatii a crescut de la circa 25 mil. euro in 2003 la peste 40 mil. euro in 2008.

In 2004, hotelul Marriott a devenit JW Marriott, brandul de top al lantului hotelier Marriott International, fiind si prima unitate a americanilor, pe palierul respectiv, din Europa Continentala. In acest moment, in Europa exista trei JW Marriott, unul in Bucuresti, unul in Capri (Italia) si altul in Londra (Marea Britanie).

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.standard.ro

Peste 72% din capacitatea de cazare a Capitalei e reprezentata de hoteluri de patru si cinci stele


Bucurestiul are in prezent 7.396 de camere de hotel de patru si cinci stele, reprezentand peste 72% din capacitatea totala de cazare a Capitalei, potrivit unui raport realizat de firma de monitorizare a pietei constructiilor IBC Focus.

Potrivit raportului, Bucurestiul are in constructie sau in stadiu de proiect doua hoteluri de cinci stele, unul in apropierea podului Baneasa, investitie estimata la 12 milioane de euro si altul in cadrul unui proiect care include si spatii de birouri Glass House. De asemenea, in Capitala urmeaza sa fie ridicat si un nou hotel de patru stele.


"Hotelurile de patru si cinci stele reprezinta 72,88% din capacitatea de cazare hoteliera din Capitala, adica 7.396 de camere. Bucurestiul ocupa astfel primul loc pe podium la nivelul industriei hoteliere de lux, dupa numarul de proiecte hoteliere de patru si cinci stele in constructie si proiectare", se arata in raport.


Potrivit datelor IBC Focus in provincie piata hoteliera de lux era inca slab dezvoltata in 2008 fiind doar zece hoteluri de cinci stele.
La finalul lui 2008, in Bucuresti existau sapte hoteluri de cinci stele: Intercontinental, JW Marriott, Athenee Palace Hilton, Casa Capsa, Howard Johnson Grand Plaza, Radisson SAS, Crowne Plaza.


IBC Focus este o companie specializata in monitorizarea pietei constructiilor din Romania, care furnizeaza saptamanal informatii complexe la peste 200 de santiere in derulare. IBC Focus realizeaza studii si rapoarte de piata cu privire la cele mai active segmente ale sectorului constructiilor din Romania.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.standard.ro

Aeroportul Arad a cumparat echipamente de securitate cu 937.000 lei

aeroportul arad

Aeroportul Arad a cumparat de la firma Mira Telecom, in urma unei licittaii publice, mai multe echipamente de securitate, printre care si 2 aparate medii cu raze X si doua porti detectoare, pentru 937.000 lei (222.000 euro).

La licitatie au depus oferte 4 firme. Suma bugetata de aeroport pentru aceste echipamente a fost de 1 mil. lei.

Contractul a fost atribuit firmei Mira pe 11 iunie, criteriile de atribuire fiind cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere economic, pretul contand 60%.

Aparatele vor fi livrate in termen de 20 de zile.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Wizz Air vrea sa depaseasca Sky Europe si sa devina liderul pietei low-cost din Cehia in 2010

Wizz Air, cea mai mare companie aeriana low-cost din centrul si estul Europei, prezenta si din Romania, vrea sa devina in 2010 liderul pietei low-cost din Cehia si sa depaseasca Sky Europe, companie care este in prezent lider, dar care a cerut, recent, intrarea in faliment.

Incepand cu 20 septembrie 2009, Wizz Air va opera un nou zbor intre Praga si Venetia de 3 ori pe saptamana. Odata cu noul zbor, numarul de curse operate de la aeroportul Ruzyne creste la 15.

Wizz Air a inceput sa opereze pe piata din Cehia in februarie anul curent si a continuat sa se dezvolte pana in prezent.

Totodata, in urmatoarele doua saptamani, linia aeriana va aloca doua aeronave noi Airbus A320 bazei din Cehia. In baza acestei evolutii, cota de piata a companiei pe segmentul zborurilor low cost din Praga va creste, pana in luna august, la 19%. Astfel, compania se va pozitiona pe locul 2 in topul transportatorilor low-cost din Cehia, parcurgand o noua etapa spre obiectivul de a deveni lideri de piata in 2010.

"Obiectivul nostru este sa devenim compania low-cost preferata in Cehia inca de la inceput. Daca firme concurente vor da faliment, Wizz Air va prelua segmentul de piata detinut de acestea", a declarat John Stephenson, vicepresedinte executiv al Wizz Air.

Wizz Air a transportat peste 6,5 milioane de pasageri in ultimele 12 luni. Flota companiei este compusa in prezent din 25 de aeronave Airbus A320, ce opereaza de la 10 baze din Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Ucraina. Cea dea 11-a baza operationala va fi deschisa la Praga, pe 27 iunie 2009.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Sky Europe va plati zilnic taxele de aeroport pe Baneasa pentru a putea opera zboruri

Compania aeriana Sky Europe a acceptat sa isi plateasca zilnic, in numerar, serviciile aeroportuare catre Aeroportul "Aurel Vlaicu" (Baneasa), astfel incat traficul companiei sa se efectueze in conditii normale, a declarat, pentru Mediafax, directorul general al aerogarii, George Mihalcea.

"Sky Europe a decis sa-si plateasca serviciile aeroportuare zilnic, cash, asa ca traficul se desfasoara 100%", a spus Mihalcea.

O aeronava Sky Europe a fost retinuta la sol marti seara pe Aeroportul Baneasa, din cauza datoriilor de 529.000 de euro catre aeroport. Avionul a decolat, miercuri, in jurul orei 13:30, spre Viena, fara niciun pasager la bord, dupa ce au fost platite taxele de aeroport.

Secretarul de stat in ministerul Transporturilor Marin Anton a declarat miercuri ca aeronava a fost tinuta la sol in ideea ca reprezentantii companiei sa fie obligati sa plateasca aceste datorii catre Aeroportul Baneasa, dar ca, in conditiile in care acestia au o hotarare judecatoreasca potrivit careia sunt sub protectia legii falimentului, autoritatile romane le cer sa plateasca macar taxele fiecarui zbor.

Operatorul aerian slovac low-cost SkyEurope a anuntat, in 22 iunie, ca a intrat in faliment pentru a-si reorganiza afacerile, afectate de criza economica mondiala.

Potrivit Sky Europe, in timpul procedurii de faliment vor fi asigurate zborurile, locurile de munca si salariile.

Operatorul aerian a anuntat, la inceputul acestui an, ca afacerile sunt grav afectate de criza economica globala si ca a fost nevoit sa-si reduca flota la doar cinci aeronave, de la 15 aparate Boeing 737 in 2008. Sky Europe nu a raportat niciodata profit in cei sase ani de existenta.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

22 de hoteluri de lux sunt in constructie in Romania

Un numar de 22 de hoteluri de 4 si 5 stele se afla in constructie in Romania, majoritatea proiectelor fiind in Bucuresti, Bihor, Cluj si Prahova, potrivit unui studiu al firmei de monitorizare a pietei constructiilor IBC Focus, citat de Mediafax.

Judetele Bihor, Cluj si Prahova se lupta fiecare pe picior de egalitate cu Bucurestiul la numarul de proiecte premium pe acest segment, in 2009, se arata in Raportul Hotelurilor de Lux.

Cea mai mare investitie anuntata este unitatea de cinci stele Grand Hotel din Cluj-Napoca, de 40 milioane de euro.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Tendintele turistilor in perioada de criza

Unul dintre principalii factori de care tin cont turistii este, fireste, transportul. Romanii prefera iar sa calatoreasca - cel putin, in aceste conditii- cu autocarul si cu automobilul propriu, precizeaza Travel Advisor Medi


Potrivit ultimelor estimari realizate prin sondarea touroperatorilor, turismul de outgoing va scadea cu circa 10% ca numar de turisti si cu circa 12-15% la incasari.

Pentru Antalya (Turcia) se inregistreaza o scadere de 7% a numarului turistilor, iar pentru Spania si Grecia, evolutii intre 0 si -12%, in functie de agentia de turism care opereaza pe aceste destinatii.

De asemenea, Tunisia inregistreaza o stagnare, remarcandu-se totusi ca o destinatie mai ieftina, din punctul de vedere al raportului calitate-pret.

Anul trecut, pentru Litoralul autohton au fost vandute circa 1,3 milioane de pachete turistice.

Romanii prefera in continuare Bulgaria

Bulgaria ramane in continuare o destinatie solicitata de romani, dupa ce inregistrase un veritabil boom in 2006 si 2007 pentru turismul de litoral si in 2008 pentru turismul montan.

Principala statiune de pe Riviera bulgareasca solicitata de romani este Albena.

Numarul turistilor din Romania care au vizitat aceasta statiune s-a triplat in 2008, ajungand la 52.500, fata de 1780 cati au fost in 2004.

Travel Advisor Media preconizeaza o crestere de 10% a fluxului de turisti, daca acestia vor fi receptivi la ofertele speciale lansate de catre agentii in parteneriat cu hotelierii precum si daca vor incepe sa functioneze tichetele de vacanta.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.Bloom Biz.ro

Studiu: Numarul romanilor care isi vor petrece vacanta in Bulgaria, in 2009, va creste cu 5-10%


Numarul romanilor care isi vor petrece vacanta in Bulgaria, in 2009, va creste cu 5-10%, comparativ cu anul anterior, in timp ce numarul romanilor care vor opta pentru Turcia, Spania si Grecia va fi cu pana la 12% mai mic, potrivit unui studiu realizat de compania Travel Advisor Media.

Potrivit ultimelor estimari realizate prin sondarea touroperatorilor, turismul de outgoing va scadea cu circa 10% ca numar de turisti si cu circa 12-15% la incasari. Pentru Antalya (Turcia) se inregistreaza o scadere de 7% a numarului turistilor, iar pentru Spania si Grecia, evolutii intre 0 si -12%, in functie de agentia de turism care opereaza pe aceste destinatii. In situatia actuala, touroperatorii estimeaza cel putin o stagnare a numarului de turisti romani, daca nu o usoara crestere cuprinsa intre 5 si 10% pentru Bulgaria", se arata in studiul realizat de compania Travel Advisor Media. De asemenea, Tunisia inregistreaza o stagnare, remarcandu-se totusi ca o destinatie mai ieftina, din punctul de vedere al raportului calitate-pret.


Principala statiune de pe Riviera bulgareasca solicitata de romani este Albena. Daca in 2004 au fost aici 1.780 de turisti romani, anul trecut s-a ajuns la 52.500, reprezentand 25% din numarul total de turisti din Albena, potrivit datelor prezentate de Travel Advidor Media. Pe langa nenumaratele hoteluri in regim all-inclusive, de anul trecut, litoralul bulgaresc are si hoteluri in regim ultra all inclusive, pe model turcesc, ceea ce implica acces gratuit la plaje private, sezlonguri si umbrela, animatie, bauturi de import. In statiunea Albena sunt 43 de hoteluri, dintre care 16 sunt all inclusive si 7 ultra all inclusive.


Si turismul romanesc va creste in acest an cu pana la 10% daca vor “prinde” ofertele speciale lansate acum de catre agentii in parteneriat cu hotelierii, precum si daca vor incepe sa functioneze tichetele de vacanta, potrivit studiului. Anul trecut, pentru litoralul autohton au fost vandute circa 1,3 milioane de pachete turistice.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.standard.ro

Grupul hotelier Unita Turism cere falimentul RCS&RDS pentru o datorie de 55.000 de lei


Grupul hotelier Unita Turism Holding cere falimentul companiei RCS&RDS, detinuta de omul de afaceri Zoltan Teszari, pentru neplata unei datorii din 2008 in valoare de 55.000 de lei, potrivit datelor Tribunalului Bucuresti si reprezentantilor grupului hotelier.

Grupul hotelier Unita Turism Holding, detinut de omul de afaceri german Josef Goschy este lantul hotelier cu cel mai mare numar de camere din Romania. Grupul are in prezent 27 de hoteluri de patru, trei si doua stele in 15 locatii. Lantul hotelier are si doua hoteluri in Mamaia, respectiv Amiral si Comandor si unul in Olimp, Panoramic.


Furnizorul de telefonie si televiziune prin cablu si servicii de telecomunicatii, prezent si pe alte cinci piete europene, RCS&RDS, a inregistrat in 2008 venituri in valoare de circa 700 de milioane de dolari.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.standard.ro

Guvernul a adoptat o OUG care interzice ridicarea unor constructii noi pe plaja pe durata sezonului


Executivul a adoptat, miercuri, la initiativa Ministerului Turismului, o Ordonanta de Urgenta prin care se interzice ridicarea unor constructii noi pe plaja in perioada sezonului estival, potrivit unui comunicat al Ministerului Turismului.

Actul normativ aprobat miercuri de Executiv completeaza astfel Legea nr. 597/2001 care interzice, in perioada 15 mai – 15 septembrie a fiecarui an, executarea lucrarilor de pregatire, reparare, curatare a cladirilor, precum si pe cele de reparare a strazilor, trotuarelor si dotarilor tehnico-edilitare subterane si aeriene in zona plajelor, legiuitorul omitand sa aminteasca in respectiva enumerare si constructiile noi.


"Constructiile noi care apar pe plaje in timpul sezonului creaza neplaceri turistilor, atat din punct de vedere al zgomotului produs, cat si din punct de vedere al aspectului tehnico-edilitar al statiunii turistice. In vederea cresterii numarului de turisti care aleg sa isi petreaca vacantele pe litoralul romanesc, este necesar ca acestia sa beneficieze de conditii optime de relaxare si de agrement", se arata in comunicatul Ministerului Turismului.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.standard.ro

Ministerul Turismului aloca 1,3 mil. euro pentru promovarea turismului romanesc pe TV














Ministerul Turismului organizeaza o licitatie pentru atribuirea contractului, in valoare de 5,6 mil. lei plus TVA (1,3 mil. euro), privind campania de publicitate a turismului din Romania pe posturi de televiziune internationale.

Pentru a se desfasura campania, Ministerul Turismului va selecta un post paneuropean de sport si un post de televiziune international de stiri. Termenul limita pentru depunerea cererilor de participare este 6 iulie.

Contractul se va desfasura in perioada 15 iulie - 31 decembrie 2009.

Printre principalele cerinte pentru a participa la licitatie se numara dovada unei cifre de afaceri pe ultimii 3 ani de minim 3 mil. euro sau echivalentul in lei, pentru postul paneuropean de sport, si 1 mil. euro sau echivalentul in lei, pentru postul de stiri.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

2 aeronave SkyEurope, retinute la sol pe Baneasa pentru datorii de 529.000 euro catre aeroport

Doua aeronave ale operatorului aerian slovac Sky Europe sunt tinute la sol, pe Aeroportul Baneasa, din cauza datoriilor de 529.000 de euro catre aeroport, a declarat Marin Anton, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, citat de Mediafax.

"Am retinut aeronavele in ideea sa ne fie returnate datoriile, dar dupa ce am aflat de hotararea tribunalului slovac pe care o analizez inca, cerem companiei sa plateasca macar taxele pentru operarea de zi cu zi", a spus Anton.

Linia aeriana SkyEurope a anuntat ca a intrat in procedura de faliment pentru a-si reorganiza afacerile, afectate de turbulentele economice mondiale.

Listat la bursa din Viena, SkyEurope a anuntat ca o instanta din Bratislava i-a permis intrarea in faliment, pentru a oferi companiei protectie in fata creditorilor.

In cei 6 ani de existenta, SkyEurope nu a afisat niciodata profit.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Litoralul romanesc si cel bulgar ar putea atrage cu 5-10% mai multi turisti romani

Litoralul romaneasc si cel bulgar ar putea inregistra cu 5-10% mai multi turisti romani anul acesta, in contextul crizei, fiind preferate destinatiile apropiate, releva un studiu realizat de compania de consultanta, publicitate si publishing Travel Advisor Media.

"Asa cum era de asteptat, intr-un an mai dificil, precum acesta, si turistii romani si-au reevaluat optiunile de calatorie", a spus Traian Badulescu, directorul general si proprietarul companiei.

"Unul dintre principalii factori de care tin cont turistii este, fireste, transportul. Romanii prefera iar sa calatoreasca - cel putin, in aceste conditii - cu autocarul si cu automobilul propriu", a mai spus Badulescu.

Astfel, potrivit ultimelor estimari realizate prin sondarea touroperatorilor, turismul de outgoing va scadea cu circa 10% ca numar de vizitatori si cu circa 12-15% la incasari.

Pentru Antalya (Turcia), se observa o scadere de 7% a numarului turistilor, iar pentru Spania si Grecia, evolutii intre 0 si -12%, in functie de agentia de turism care opereaza pe aceste destinatii.

De asemenea, Tunisia inregistreaza o stagnare, remarcandu-se totusi ca o destinatie mai ieftina, din punctul de vedere al raportului calitate-pret.

Bulgaria ramane in continuare o destinatie solicitata de romani, dupa ce a avut un veritabil boom in 2006 si 2007 pentru turismul de litoral si in 2008 pentru turismul montan.

In situatia actuala, touroperatorii estimeaza cel putin o stagnare a numarului de turisti romani, daca nu o usoara crestere cuprinsa intre 5 si 10% pentru aceasta destinatie.

De asemenea, si litoralul romanesc va iesi in castig. "Estimam cel putin o stagnare, sau chiar o crestere de 10% daca vor prinde ofertele speciale lansate acum de catre agentii in parteneriat cu hotelierii precum si daca vor incepe sa functioneze tichetele de vacanta. Amintim ca agentiile de turism au solicitat eliminarea limitarii comisionului atat pentru agentii, cat si pentru firmele emitente", a mai spus Badulescu.

Anul trecut, pentru Litoralul autohton au fost vandute circa 1,3 milioane de pachete turistice.

Principala statiune de pe riviera bulgareasca solicitata de romani este Albena.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Unita Turism Holding estimeaza afaceri de 15 milioane de euro in 2009

unita turism holdingUnita Turism Holding, cel mai mare lant hotelier din tara dupa numarul de camere, estimeaza afaceri de 15 milioane de euro anul acesta, la acelasi nivel cu cele inregistrate anul trecut, au declarat reprezentantii companiei.
Lantul hotelier Unita Turism este detinut in proportie de 98% de omul de afaceri german Josef Goshy si are o capacitate de 3.500 de camere.

"Sase dintre proprietatile Unita sunt scoase la vanzare. Hotelul Central din Suceava, pentru 3 milioane de euro, hotelul Transilvania din Targu Mures, cu 4 milioane de euro, complexul hotelier Onix-Safir din Cap Aurora, cu 6 milioane de euro, hotel Transilvania din Alba Iulia pentru 4 milioane de euro, campingul Faget, din Cluj Napoca pentru 4,5 milioane de euro si o proprietate in statiunea Fantanele pentru 7 milioane de euro", a declarat pentru DailyBusiness.ro Tiberiu Dima, director comercial al lantului hotelier.

Banii obtinuti din vanzarea acestor proprietati vor fi reinvestiti in celelalte hoteluri. Astfel, Unita Turism Holding va finaliza lucrarile de modernizare incepute la hotelurile Belvedere din Cluj Napoca, Moldova din Iasi, Sarmis din Deva si Traian din Drobeta Turnu-Severin. La incheierea sezonului estival 2009, se vor relua lucrarile de modernizare la hotelul Panoramic din statiunea Olimp.

Unita Turism Holding detine 27 de hoteluri, din care cinci hoteluri de 4 stele, sase de 3 stele si restul de 2 stele, in 15 locatii printre care Mamaia, Olimp, Cluj-Napoca, Deva, Targu-Mures sau Lacu Sarat. Capacitatea totala de cazare a retelei hoteliere depaseste 3.500 de camere si 7.000 de locuri in restaurante si baruri. Cele mai importante proprietati sunt hotelurile Amfiteatru, Belvedere si Panoramic din Olimp si Amiral si Comandor din Mamaia.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Gradul de ocupare al hotelurilor din zona montana s-a injumatatit in S1

Gradul de ocupare al hotelurilor de la munte a scazut in primele 6 luni din acest an, din cauza crizei financiare, la jumatate, comparativ cu perioada similara din 2008. In aceste conditii, hotelierii spun ca nu mai reusesc sa isi acopere cheltuielile.

"Gradul de ocupare a scazut cu circa 40 de puncte procentuale in acest an", a declarat Romeo Almasan, directorul hotelului Belvedere din Predeal, care il are drept coproprietar pe Anghel Iordanescu, fost selectioner al echipei nationale de fotbal a Romaniei, citat de Mediafax.

"Daca in luna iunie a anului trecut aveam un grad de ocupare de 65%, acum acesta a coborat la 25%", a aratat Almasan.

Almasan spune ca numarul turistilor din Predeal este la jumatate, comparativ cu anul trecut.

"Suntem pe linia de supravietuire in acest moment. Obiectivul nostru pentru acest an este sa ne mentinem pe piata", a mai spus Almasan. Cea mai mare scadere nu a intervenit la numarul de turisti, ci la numarul de conferinte si team-building-uri organizate in hoteluri, a precizat acesta.

"Daca anul trecut aveam circa trei evenimente in fiecare week-end, acum abia mai avem doua pe luna", a precizat directorul hotelului Belvedere.

Si Liviu Cocos, proprietarul complexului Paraul Rece din Predeal, spune ca lucrurile merg mult mai rau ca anul trecut.

"Avem un grad de ocupare de 25-30%, si aproape ca nu se mai acopera cheltuielile", a spus Cocos. Cea mai mare scadere este pe segmentul evenimentelor organizate de companii, a precizat Cocos.

Si in cazul hotelului Sinaia din statiunea cu acelasi nume, scaderea gradului de ocupare in luna iunie este de aproape 25 de puncte.

Desi a redus tarifele cu 40% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, activitatea hotelului Silva din Busteni a scazut drastic in acest an.

Gradul mediu de ocupare a scazut la jumatate, de la 60% anul trecut la 30% in acest an.

"Conferintele sunt la pamant. Speram sa depasim momentul acesta fara sa ne sufocam", a spus Marius Seceleanu, directorul de marketing al hotelului Silva.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Partiile de schi din Predeal vor fi amenajate cu 4 mil. euro pentru Olimpiada de Tineret

Primaria Predeal vrea sa aloce peste 17 mil. de lei (4 mil. euro), plus TVA, pentru amenajarea partiilor de schi din statiune, astfel incat acestea sa indeplineasca standardele internationale necesare organizarii Festivalului Olimpic pentru Tineretul European din 2013.

"Este vorba despre imbunatatirea unei suprafete de peste 22 de hectare de partie, pe care se vor desfasura competitiile la Festivalul Olimpic", a declarat Radu Constantin, inspector la primaria Predeal.

"Organizarea unui astfel de eveniment cere indeplinirea anumitor standarde internationale, printre care dotarea cu sisteme de avertizare si informare sau cresterea gradului de siguranta a partiilor. Totodata, va trebui efectuate drenuri pentru a impiedica aparitia formatiunilor de gheata si amenajate locuri de belvedere", a mai spus reprezentantul Primariei.

Perioada de executie a lucrarilor este de 2 ani.

"Lucrarile se vor derula pe o perioada de 2 ani, insa acestea vor fi facute periodic pentru ca vremea nu ne permite sa lucram tot timpul anului, si vor fi dura practic circa 7 luni", a precizat Radu Constantin.

Primaria va organiza, in iulie, o licitatie pentru a desemna firma care se va ocupa de proiect.

Investitorii interesati trebuie sa depuna o garantie de participare de 300.000 de lei (70.000 euro) si o garantie de buna executie de 7% din valoarea contractului, se arata intr-un anunt al primariei Predeal.

Totodata, firmele va trebui sa demonstreze ca in ultimii 3 ani au obtinut profit si ca au inregistrat o cifra de afaceri de minim 35 milioane de lei (circa 8 mil. euro).

Potrivit anuntului de licitatie, castigatorul se va ocupa de reactualizarea proiectului tehnic si de lucrarile de executie.

Termenul limita pentru primirea ofertelor este 13 iulie.

Finantarea proiectului se va face, in principal, prin fonduri locale si de la bugetul Ministerului Turismului.

Editia de iarna a Festivalului Olimpic pentru Tineretul European din 2013, competitie care se desfasoara o data la 2 ani, va fi organizata, in perioada 16-23 februarie 2013, pe Valea Prahovei si in zona Brasov-Rasnov.

Conform estimarilor autoritatilor, organizarea festivalului va costa 83 milioane de euro.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.dailybusiness.ro

Ne minte Udrea cand spune ca turismul romanesc este in floare?

Datoria oricarui ministru al Turismului este sa promoveze tara, ceea ce nu se poate spune ca Elena Udrea nu a facut. Promovarea nu este suficienta, aceasta trebuie sa fie si eficienta.

Sa joci tenis cu o stangacie de nedescris in compania lui Ilie Nastase sau sa inviti strainii in Romania printr-o melodie nu tocmai reusita nu se poate chema promovare eficienta.

Acesta este si motivul pentru care majoritatea operatorilor din turism se asteapta pentru acest an la o scadere a numarului de turisti straini cu pana la 25%. Exista insa si operatori care intrevad pentru turismul romanesc un viitor nu tocmai stralucit, doar 15.000 de vizitatori europeni in acest sezon pe litoralul Marii Negre, scrie Financiarul

Motivele pentru care turistii straini evita Romania se stiu: infrastructura deficitara, lipsa promovarii agresive si tarifele mari practicate de hotelieri.

Dincolo de de toate aceste realitati care ne fac total necompetitivi in raport cu Bulgaria, unde un sejur all inclusive costa 250 de euro de persoana, in timp ce in Romania turistii trebuie sa plateasca cel putin 400 de euro pentru un sejur la un hotel de 3 stele, doar cu micul dejun inclus, mai exista si criza economica, care i-a determinat pe europeni sa renunte la vacante in acest an.

Desi ministrul Turismului pare sa stie toate aceste amanunte, continua sa vorbeasca despre o crestere a numarului de turisti care ne vor vizita tara in acest an, incercand sa lase impresia ca suntem pe drumul cel bun.

E normal ca romanii sa-si petreaca vacantele peste hotare?

Cu toate ca nici noi nu mai credem in viitorul turismului romanesc, tot mai multi romani preferand sa plece peste hotare in vacanta, Elena Udrea ne spune ca este normal ca noi sa plecam la altii, iar ei sa vina la noi, doar ca suntem atractivi pentru foarte putini turisti straini, iar aceia nu vor sa vada litoralul.

Investitiile modeste in campaniile de promovare, comparativ cu ce ar fi trebuit s ase faca cu adevarat, n-au impiedicat-o pe Elena Udrea sa spere ca litoralul autohton va atrage, in acest an, cu 10% mai multi turisti straini.

Ministrul de resort pare sa nu tina cont cand face declaratii nici macar de reprezentantii ANAT, care au precizat recent, prin vocea presedintei Corina Martin, ca in 2009 numarului de turisti straini care vin pe litoral va stagna in cel mai bun caz comparativ cu anul trecut.

Porivit datelor oficiale ale ANAT, in 2008, litoralul romanesc a fost vizitat de aproximativ 60.000 de turisti straini, dar hotelierii spun ca, in realitate, au gazduit putin peste 30.000.

Situatia de anul trecut este insa una fericita pentru turismul romanesc. Anul acesta nici macar turistii rusi sau nemti, cei in care hotelierii de pe litoral si-au pus toate sperantele, nu se vor inghesui sa aleaga Romania ca destinatie de vacanta, ei preferand, mai degraba, Bulgaria, lucru confirmat de operatorii din domeniu. Acestia sustin ca numarul turistilor germani va fi in acest sezon cu 40% mai mic decat in 2008.

Numarul turistilor nu va creste

Din cifrele facute publice de operatorul ITS reiese ca in 2009 in statiunile de la Marea Neagra vor ajunge doar 3.000 de turisti, ce scapa "printre degetele" bulgarilor, care vor gazdui 120.000 de germani.

Numarul mic este si un rezultat al anularii charterului ITS, care a aterizat anul trecut la Constanta, pe care tour-operatorul german nu l-a mai considerat rentabil. In aceste conditii, turistii germani care tin mortis sa ajunga pe litoralul romanesc aterizeaza la Varna, de unde sunt transportati cu autocarele la Constanta.

Turistii nu se inghesuie sa vina nici macar cu zborul de linie Constanta-Bruxelles, in care operatorii din turism isi pusesera toate sperantele. Desi din Belgia erau asteptati initial peste 3.000 de turisti, acum hotelierii spun ca s-ar bucura daca ar veni macar 500.

Alti tour-operatori dezamagiti de Romania sunt cei din Israel, care i-au transmis ministrului Udrea sa faca ceva in privinta calitatii serviciilor, a lipsei posibi­litatilor de agrement si a preturilor din Romania, mai scrie publicatia economica.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa: Bloombiz

Trei curse Tarom, redirectionate din cauza vremii

Trei curse ale companiei aeriene Tarom, doua interne si una externa, care trebuiau sa aterizeze pe aeroportul international “Henri Coanda” aseara au fost redirectionate spre aeroporturile din Constanta si Sibiu, din cauza conditiilor meteo nefavorabile de la Bucuresti.
Trei curse Tarom, redirectionate din cauza vremii Cele trei aeronave au aterizat pe aeroportul “Henri Coanda” dupa imbunatatirea conditiilor meteo de la Bucuresti.

Cursa interna Tarom RO648 Cluj - Bucuresti, cu 74 de pasageri la bord, care a decolat, ieri, din Cluj la ora 18:40 si trebuia sa aterizeze pe aeroportul “Henri Coanda” la ora 19:30 a fost redirectionata sa aterizeze pe aeroportul din Constanta. Indata ce conditiile meteo au permis aterizarea pe aeroportul “Henri Coanda” Bucuresti, cursa Tarom RO648 si-a reluat zborul si a aterizat la Bucuresti la ora 21:45.

Cursa interna Tarom RO708 Iasi - Bucuresti, cu 28 de pasageri la bord, care a decolat, ieri, de la Iasi la ora 18:55 si trebuia sa aterizeze pe aeroportul “Henri Coanda” Bucuresti la ora 20:00 a fost redirectionata pe aeroportul din Sibiu, in asteptarea imbunatatirii conditiilor meteo de la Bucuresti. Aeronava a aterizat pe aeroportul “Henri Coanda” la ora 23:09.

Cursa externa Tarom RO264, Istanbul - Bucuresti, cu 63 de pasageri la bord, care a decolat, ieri, de la Istanbul la ora 18:30 si trebuia sa aterizeze pe aeroportul “Henri Coanda” Bucuresti la ora 19:45 a fost - de asemenea - redirectionata pe aeroportul din Constanta, in asteptarea imbunatatirii conditiilor meteo de la Bucuresti. Aeronava a aterizat pe aeroportul “Henri Coanda” la ora 22:56.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro

Un nou director la Aeroportul Otopeni

Tudor Jidav a fost numit director general al Aeroportului International Henri Coanda, in locul lui Sorinel Ciobanu, schimbat din functie de ministrul transporturilor Radu Berceanu, au declarat pentru NewsIn, surse din cadrul ministrului transporturilor.


Un nou director la Aeroportul Otopeni Pana acum, Tudor Jidav a ocupat functia de direcor general adjunct tehnic in cadrul aeroportului.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, l-a demis marti pe directorul general al Aeroportului International "Henri Coanda" (Otopeni), Sorinel Ciobanu, numit in functie saptamana trecuta la propunerea PSD, intelegand ca social democratii i-au retras sprijinul.

Berceanu a trimis vineri catre Nica (Dan Nica, ministrul Adimistratiei si Internelor, si cel care s-a ocupat in mod direct de promovarea propunerilor PSD pentru ocuparea functiilor de conducere ale institutiilor pentru care responsabilitatea indeplinirii Programului de Guvernare revenea PSD, conform Protocolului „Parteneriatului pentru Romania” PD-L - PSD, n.r) o scrisoare prin care ii spunea ca hartia de la PSD cu propunerea de numire a lui Ciobanu la sefia aeroportului Otopeni are semnatura lui Geoana si ca asteapta pana luni, in cadrul sedintei de coalitie, un raspuns scris din partea social democratilor. Din moment ce nu s-a primit un astfel de raspuns, ministrul transporturilor a tras concluzia ca PSD isi retrage sprijinul pentru Ciobanu si prin urmare l-a demis", au declarat surse din minister.

"La intalnirea coalitiei de luni, 22 iunie, ora 9.00, astept din partea PSD o pozitie scrisa privind mentinerea sau nu a sustinerii pentru domnul Sorinel Ciobanu. In lipsa unei astfel de pozitii scrise, voi considera ca PSD si-a retras aceasta propunere si il voi demite pe d-l Sorinel Ciobanu", se arata in scrisoarea trimisa de Berceanu catre Nica.

Ciobanu a fost numit saptamana trecuta in functia de director general al Aeroportului International "Henri Coanda" (Otopeni). Acesta a fost trimis in judecata in 2008 pentru un prejudiciu de patru milioane de euro in urma unui schimb de terenuri. Dosarul in care este inculpat Sorinel Ciobanu are termen de judecata pe 25 iunie la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii DNA il acuza pe Sorinel Ciobanu, alaturi de alte cinci persoane, ca a adus societatii un prejudiciu aeroportului Baneasade peste patru milioane de euro, dupa ce a aprobat un schimb de terenuri intre aeroport si o persoana fizica, prin care a primit un teren in Voluntari in locul unuia cu aceeasi suprafata, in zona Baneasa.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro

Aeroportul Baneasa: Afaceri in crestere cu 27%



Aeroportul Baneasa a inregistrat in T1 2009 afaceri de 7 milioane euro, in crestere cu 27,27% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand cifra de afaceri s-a situat la 5,5 milioane euro, au declarat reprezentanti ai aeroportului, citati de NewsIn.

Potrivit acestora, numarul pasagerilor care au tranzitat Aeroportul Baneasa a fost, in trimestrul I al acestui an de 480.000, in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului trecut, cand numarul pasagerilor a fost de 390.000.

Aeroportul International Aurel Vlaicu (Baneasa) estima la inceputul anului, pentru 2009, o cifra de afaceri de 85 milioane de lei, in crestere cu 25% fata de 2008.

In 2008, prin Aeroportul Baneasa au trecut 1,76 milioane pasageri, iar anul acesta se estimeaza un flux de 2,1 milioane, reprezentand o crestere cu 20%.

"Numai la inceputul anului, pe primele patru luni am inregistrat o crestere cu 18% a numarului de pasageri si cu 23% a numarului miscarilor de aeronave. Tinand cont ca in aviatie sezonul incepe in aceasta perioada (n.r. aprilie), speram sa mentinem trendul ascendent si sa atingem o crestere cu 20% a pasagerilor pana la sfarsitul anului", declara recent fostul director general al aeroportului, Stefan Mladin.

El mentiona ca in 2009 s-a observat o migratie a calatorilor de la cursele de linie la cursele low-cost. Oamenii de afaceri folosesc tot mai des acest tip de transport aerian, deoarece si pentru aceasta categorie de pasageri conteaza diminuarea costurilor.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa : www.wall-street.ro