Presedintele Romaniei Traian Basescu a reclamat lipsa personalului calificat din turism

Presedintele Traian Basescu a reclamat, luni, la Consiliul Consultativ al Turismului, de la Neptun, lipsa personalului calificat din turism si a spus ca trebuie sa existe un raport corect intre calitate si pret, apreciind ca Romania trebuie redefinita ca destinatie turistica.


"Romania nu mai este cunoscuta in lume ca destinatie turistica. E cunoscuta ca o tara care distribuie criminalitate in Italia, ca o tara care a exportat peste trei milioane de romani la munca si ca o tara care nu valorifica eficient resursele europene", a spus Basescu, adaugand ca romanii sunt mai cunoscuti in strainatate "prin Mailat" (n.r. - Nicolae Romulus Mailat, romanul condamnat la detentie pe viata pentru omor calificat, talharie si agresiune sexuala, dupa moartea unei italience agresate in 2007 in Roma) si ca ar trebui ca brandul de tara sa fie adus cel putin in atentia europenilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Basescu a afirmat ca infrastructura nu este la un nivel foarte bun, dar a mentionat ca aceasta nu este principala cauza pentru care turismul nu este la un nivel mai inalt in Romania, dand exemplul Greciei, care, desi nu are o infrastructura "de succes", are un turism dezvoltat.

O alta problema identificata de seful statului a reprezentat-o calitatea serviciilor in raport cu preturile. Seful statului a spus ca un turist care merge in vacanta in strainatate la preturi comparabile cu cele din tara, dar cu servicii de mai buna calitate, nu isi va mai petrece concediile in Romania.

"Un turist care merge la Mediterana si constata servicii de buna calitate la preturi comparabile cu ale noastre nu se mai intoarce. Un turist pierdut e un turist pierdut. Greu il aduci inapoi", a spus Basescu.

Seful statului a criticat modul in care autoritatile de resort realizeaza reconversia profesionala a personalului care lucreaza in turism, aratand ca "se poate aranja sa primesti un certificat de ospatar fara sa dai pe la cursuri" si a insistat ca specialistii din domeniul turismului sa se implice mai mult in calificarea potentialilor viitori angajati.

"Sunt 3,2 miliarde de euro bani europeni destinati calificarii. Multi s-au autorizat sa recalifice, dar normele stabilite sunt slabe si genereaza proasta calitate a calificarii", a afirmat Basescu.

Seful statului a mai spus ca agricultura si turismul reprezinta domeniile prioritare pentru Romania care trebuie dezvoltate deoarece pot aduce locuri de munca si bani la buget, spre desobire de industrii, care nu se stie cat vor dura, dand ca exemplu investitia Nokia, de la Cluj si spunand ca este foarte bine ca investitorii straini au venit in tara noastra, dar ca nu se stie cat vor ramane.

Basescu a spus ca, in schimb, agricultura si turismul sunt ale Romaniei si vor ramane aici. "Voi sprijini fara rezerve aceste doua segmente, agricultura si turismul", a mai spus Basescu.

Intrebat in ce alt loc si-ar petrece vacanta in afara de Neptun, Basescu a raspuns ca ar prefera statiunea Mamaia intrucat are mai multe posibilitati de distractie in afara plajei.

Presedintele Traian Basescu a ajuns, luni, in jurul orei 11.10, la Consiliul Consultativ al Turismului, de la Neptun, prezidat de ministrul de resort, Elena Udrea.

Potrivit unei informari a Biroului de Presa al Ministerului de resort, Consiliul Consultativ al Turismului, prezidat de ministrul Elena Udrea, s-a reunit, luni, la Centrul de Conferinte "Doina" din Neptun, pentru a discuta propunerile membrilor acestui for, referitoare la prevederile proiectului Legii Turismului.

Legea urmeaza sa configureze un cadru de reglementare armonizat cu standardele si practicile internationale, care sa incurajeze dezvoltarea acestui domeniu. Consiliul Consultativ al Turismului reuneste reprezentanti ai Ministerului Turismului, ai organizatiilor patronale si sindicale si ai asociatiilor nationale profesionale care activeaza in industria turismului.


Parteneri : www.reklama360.ro


Sursa:
Bloombiz

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uita sa zici si prietenilor tai de aces blog.