Hotelierii de pe litoral se confrunta cu o scadere de 20% a gradului de ocupare, dar se asteapta la un aflux mai mare de turisti pentru lunile iulie si august, chiar si septembrie, cand FPTR va lansa o alta editie a programului "O saptamana la mare".
Printre masurile de adaptare pe timp de criza, dar si pentru a atrage turisti, luate de patroni, se numara si acceptarea acordarii de cazare si masa gratuita copilului cu varsta pana in 12 ani, dar si gratuitatea la sezlongurile de pe plaja, desi acestea sunt administrate de alte firme, si nu de hotel.
Ba chiar au scazut si tarifele la unele hoteluri. Reducerile sunt cuprinse intre 5% in Mamaia si 20% in statiunile din sudul litoralului.
"Este prima data dupa multi ani cand hotelierii romani au inteles sa vina cu oferte din ce in ce mai bogate si mai apetisante", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.
O alta masura de criza este scaderea salariilor angajatilor, pentru a-i putea pastra, dar si pentru a acoperi costurile de functionare.
"Hotelierii au cazut de acord cu angajatii sa reduca activitatea, si implicit salariile angajatilor, cu 20 -30% dupa caz. Astfel, angajatii primesc mai multe zile libere, de la trei la sase, pentru a justifica micsorarea salariului. Oamenii au inteles ca asta e situatia, si spera sa treaca de criza", a declarat pentru Gandul Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Salariul mediu al angajatilor unui hotel este de 700 de lei, iar cameristele castiga in jur de 500-600 de lei.
Hotelurile de la munte abia isi acopera costurile
Gradul de ocupare al hotelurilor din statiunile montane a scazut cu 10-12% fata de anul trecut, cand unitatile erau ocupate in proportie de 50-55%.
Parteneri : www.reklama360.ro
Sursa: Bloombiz
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Nu uita sa zici si prietenilor tai de aces blog.