Care sunt Capitalele Culturale ale Europei in 2010

Consiliul Uniunii Europene a decis ca in acest an trei orase sa fie considerate Capitale Culturale ale Europei. Acestea sunt Essen, din Germania, Pecs din Ungaria si Istanbul, orase care vor organiza pe tot parcursul anului 2010 spectacole, concerte si expozitii.


Adevarul mentioneaza ca prima ceremonie de inaugurare va avea loc la Essen, in zilele de 9 si 10 ianuarie, urmata de cea din Pecs, tot pe 10 ianuarie. Sase zile mai tarziu, pe 16 ianuarie, turistii sunt invitati in Instanbul.

In Ungaria, la Pecs, vor avea loc nu mai putin de 200 de evenimente, de-a lungul anului. Astfel, la 22 ianuarie va fi Ziua Culturii Ungare, in martie este organizata o "Saptamana Francofona" si tot atunci va incepe si "Festivalul Primaverii", cu deja traditionala "Saptamana a Jazzului International".

O mare expozitie, in luna octombrie, intitulata "The Europe of «The Eight»", va fi dedicata primului grup de avangarda din Ungaria.

La Teatrul de Stat de Opera si Balet din Istanbul va avea loc montarea "Creation 2010" a coregrafei americane Meg Stuart.

Printre evenimentele organizate de autoritatile din Turcia se mai numara un "Festival International de Papusi", programat in luna mai, si "Seas Festival", manifestare itineranta de-a lungul tarmului Marii Negre, cu spectacole de dans sau performance artistic.

Doritorii pot merge in Esen pentru a participa la un ciclu de evenimente muzicale consacrate compozitorului Hans Werner Henze, interpretarea simfoniilor lui Gustav Mahler de orchestrele si corurile din Ruhr, sub bagheta lui Lorin Maazel. De asemenea, turistii pot fi prezenti la un festival international de pian, dedicat compozitiilor semnate de Bach, Schumann si Chopin.

Sursa: Bloombiz

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uita sa zici si prietenilor tai de aces blog.