Pelerinaj in locurile sfinte ale Romanie


Traditiile, peisajele superbe, precum si numeroasele obiective turistice sunt atuurile care atrag in fiecare an tot mai multi romani spre manastirile moldovenesti. Traditia pelerinajului, dar si confortul asigurat in jurul acestor obiective - care ofera inclusiv spatii de cazare si masa - fac din schiturile si lacasurile de cult zone de mare interes in perioada Pastelui. Tarifele pornesc aici de la 15 lei pe noapte, pentru o camera la manastirea Varatec, pana la 100 de lei, la Putna.

Masa se plateste separat.

Credinciosii care vor sa petreaca noaptea Invierii intr-un cadru linistit, in spiritul acestor zile, au ales in acest an sa se indrepte catre manastiri. Peisajele captivante, dar si pastrarea traditiilor mai abitir decat in alte zone, atrag credinciosi an de an pentru petrecerea noptii de Inviere in acest cadru.

Incluse in mai toate circuitele de pelerinaj din timpul anului, manastirile din zona Moldovei raman cele mai cautate in apropierea Pastelui. Moldovita, Putna, Humor, Dragomirna, Varatec, Agapia sau Sucevita sunt manastirile care ofera oaspetilor, pe langa spatii de dormit, si un meniu cu mancaruri traditionale bucovinene.

In aceste ultime zile dinaintea Pastelui, pregatirile la manastiri sunt in toi. In multe dintre aceste locuri este o atmosferta de smerenie si de rugaciune, dar aceasta nu elimina forfota ultimelor pregatiri pentru primirea turistilor.

Chiar daca participa la toate randuielile bisericesti specifice Saptamanii Patimilor, calugarii si maicutele fac ultimele retusuri in ceea ce priveste curatenia, la care se adauga si pregatirea mancarurilor traditionale. Dupa specificul asezamintelor, dar si al acestei sarbatori, credinciosii vor fi intampinati cu pasca, oua rosii, cozonac si alte bucate traditionale. La multe dintre aceste manastiri, locurile au fost insa ocupate atat de romani, cat si de straini. „Am pregatit deja toate camerele pentru primirea oaspetilor. Multe dintre acestea au fost rezervate de grupuri de straini, dar si de studenti la teologie. Mai sunt doar cateva ramase neocupate”, ne-a declarat un calugar de la Manastirea Varatec. Si la Manastirea Putna au fost pregatite in jur de 250 de camere, dar multe dintre acestea au fost deja ocupate, in conditiile in care zilnic turistii suna pentru a-si face rezervare.

Pentru a putea servi pe fiecare dintre credinciosi, in cazul in care locurile de cazare in chilii sau in alte spatii de cazare s-au terminat, reprezentantii manastirilor ii indruma pe cei care suna catre pensiunile si hotelurile din apropiere.

Unul dintre marile avantaje ale manastirilor il reprezinta preturile acceptabile. Astfel, la Manastirea Varatec, in Neamt, pretul este de 15 lei pe noapte - o camera si 30 de lei la Manastirea Agapia. La aceste sume se adauga masa festiva, care costa doar 20 de lei. La Manastirea Putna, preturile sunt ceva mai piperate si variaza intre 40 si 100 de lei pe noapte, plus masa festiva de Paste, care nu depaseste 40 de lei. Tarife mai ridicate se practica si la Manastirea Dragomirna, unde o noapte de cazare ajunge la 100 de lei intr-o camera cu trei paturi, unde pot dormi doua familii. Masa festiva este taxata separat si costa 35 de lei. Cele mai scumpe manastiri sunt Sucevita si Moldovita, cu tarife de pana la 150 de lei pe noapte.

La Manastirea Agapia, credinciosii nu vor putea innopta, pentru ca locurile de cazare sunt in renovare de cativa ani buni, dar vor putea asista la Inviere sau la celelalte slujbe din preajma Sarbatorilor Pascale. Credinciosii care vor ajunge la Manastirea Petru Voda se vor intalni cu parintele Iustin Parvu, care ii asteapta, ca de fiecare data, pentru a le vorbi si a le fi duhovnic.

Putine grupuri prefera turul manastirilor

Desi manastirile din Bucovina reprezinta un loc demn de petrecut Sarbatorile Pascale, majoritatea agentiilor nu au pachete care sa includa un tur complet al acestor vestite lacasuri de cult. „Pentru un tur al manastirilor din Bucovina ar trebui sa ai grupuri de turisti, asa ca se fac numai la comanda. Nu am primit nicio solicitare in acest sens“, ne-a declarat Vasile Chirica, reprezentantul agentiei Ager Travel din Iasi. Motivul pare a fi faptul ca multi dintre turistii pelerini prefera sa mearga pe cont propriu si sa se descurce individual in ceea ce priveste cazarea si traseul ales in zilele Pastelui. Cu toate acestea, agentii de turism se asteapta ca, in perioada urmatoare, sa creasca interesul pentru aceasta zona cu atat mai mult cu cat Bucovina a intrat intr-un program de promovare cu sprijinul Ministerului Turismului.

Cerere in crestere in aceste zile

Turistii care prefera sa fie cazati in hoteluri sau pensiuni, trebuie sa aiba in vedere ca aici locurile s-au imputinat. In preajma Manastirii Moldovita, Casa Andreea are in oferta pachete de trei si patru nopti, la un tarif de 157, respectiv 209 euro de persoana. Turistii au asigurata pensiune completa, precum si gustarea traditionala de dupa Slujba de Inviere si cina pascala. La pensiunea Orhidea, de langa Gura Humorului, o alta zona bucovineana preferata de turisti, trei nopti de cazare costa 490 lei de persoana. Aflat in orasul Gura Humorului, din nordul tarii, in apropierea manastirilor Voronet si Humor, inconjurat de obcinile bucovinene, hotelul Best Western Bucovina ofera posibilitatea de cazare cu aproximativ 80 de euro pe noapte, in camera dubla.„In fiecare an, numarul turistilor care apeleaza la noi pentru un sejur in nordul Moldovei este in crestere. Infrastructura de cazare in aceasta regiune este bogata si poate acoperi cererea tot mai mare. Pentru cei care prefera sa mearga pe cont propriu, exista insa riscul sa nu mai gaseasca spatii de innoptare in apropierea manastirilor, dar numarul mare de pensiuni si de hoteluri, precum si agroturismul, cred ca pot satisface nevoia tuturor turistilor care vor veni in aceste zile in zona Moldovei”, spune Chirica.


Parteneri : www.reklama360.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uita sa zici si prietenilor tai de aces blog.