Timisoara ar putea fi capitala culturala europeana in 2021

Municipiul Timisoara isi va depune candidatura pentru a deveni capitala culturala a Europei in 2021, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Primariei Timisoara, Flavius Boncea.


Flavius Boncea a afirmat ca in 2021 va fi randul Romaniei, din nou, pentru a avea o capitala culturala a Europei, Ministerul Culturii urmand sa organizeze o competitie intre orase pentru a stabili cine va obtine acest titlu.

"Ministerul Culturii va anunta competitia nationala pentru a determina ce oras va fi capitala culturala europeana in 2021, iar in momentul in care se va anunta aceasta competitie noi ne vom depune candidatura. In 2021 vine din nou randul Romaniei sa aiba o capitala culturala", a spus Boncea.

Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii.

Pana in prezent, circa 40 de orase au detinut acest titlu.

In 2009, Vilnius a avut statutul de capitala culturala europeana alaturi de orasul austriac Linz, iar in 2007 statutul de capitala culturala europeana a fost impartit de Sibiu si Luxemburg.

In 2011, acest titlu va fi detinut de Turku (Finlanda) si Tallin (Estonia), orasele Guimaraes (Portugalia) si Maribor (Slovenia) vor fi capitale culturale europene in 2012, iar Marsilia (Franta) si Kosice (Slovacia) vor beneficia de acelasi statut, in 2013.

Umea, un mic oras universitar din nordul indepartat al Suediei, a fost desemnat capitala culturala europeana a anului 2014, devenind astfel cea mai nordica localitate europeana care castiga acest titlu, pe care il va imparti cu Riga.

Sursa: Bloombiz

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uita sa zici si prietenilor tai de aces blog.